Trump julkaisi videon, jossa presidentti Biden esitetään sidottuna takaluukussa

Yhdysvalloissa entinen presidentti, republikaanien todennäköinen ehdokas Donald Trump julkaisi videon, jossa tiellä ajavan lava-auton takaluukussa on kuva sidotusta ja kyljellään makaavasta presidentti Joe Bidenista.

Bidenin taustajoukot varoittavat, että kuvasto voi pahimillaan johtaa väkivaltaan.

Video julkaistiin Trumpin omassa sosiaalisen median palvelussa perjantaina.

Demokraatti Biden on niin ikään todennäköinen ehdokas marraskuun presidentinvaaleihin.

Video on herättänyt paljon keskustelua Yhdysvalloissa. Bidenin tukijoukot ovat todenneet, että kyseinen kuvasto voisi pahimmillaan johtaa väkivaltaisiin tekoihin. Yhdysvaltain salainen palvelu, joka on vastuussa nykyisen ja entisten presidenttien suojelusta, ei halunnut kommentoida uutistoimisto AFP:lle, aikooko se ryhtyä toimenpiteisiin videon julkaisusta.

Trumpin kannattajiin kuuluvat valtasivat kongressin loppiaisena vuonna 2021 aikomuksenaan estää Bidenin vahvistaminen presidentiksi.

– Trump yllyttää jatkuvasti poliittiseen väkivaltaan ja ihmisten on aika ottaa hänet vakavasti -- Kysykää vaikka Capitolin (kongressitalon) poliiseilta, joita vastaan hyökättiin, kun he olivat suojelemassa demokratiaamme 6. tammikuuta (vuonna 2021), Bidenin tiedottaja Michael Tyler sanoi AFP:lle.

Trumpin leiri ei puolestaan pyydellyt anteeksi videon julkaisua.

– Demokraatit ja mielipuoliset hullut eivät ole pelkästään vaatineet halveksittavaa väkivaltaa presidentti Trumpia ja hänen perhettänsä kohtaan, vaan he käyttävät oikeusjärjestelmää aseena häntä vastaan, Trumpin tiedottaja Steven Cheung sanoi.

Kommentit kovenevat

Trump on käyttänyt kovaa ja provokatiivista kieltä vuosien ajan muun muassa vastustajistaan ja hyökännyt heitä vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin haastatteluissa. Aiemmin tässä kuussa hän sanoi, että Bidenin uudelleenvalinta olisi "verilöyly" esimerkiksi maan autotuotannolle. Joulukuussa Trump totesi, että siirtolaiset "myrkyttävät yhdysvaltalaisten veren".

Myös Bidenin kampanjan puheet ovat koventuneet aiemmasta. Biden on kutsunut Trumpia muun ohella vanhaksi, huonokuntoiseksi ja kognitiivisesti heikentyneeksi. Muutosta on kuvailtu merkitykselliseksi, sillä vain muutamia viikkoja sitten Biden kutsui Trumpia vain "edeltäjäkseen" kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan, Guardian-lehti kirjoittaa.

Keskiviikkona Biden vitsaili Trumpin rahavaikeuksilla, jotka liittyvät siviilikanteeseen, jossa Trump on paisutellut omistustensa arvoa ja sai siitä tuomion. Trumpilla on käynnissä myös muita oikeustapauksia.

– Juuri toissapäivänä yksi hävinneen näköinen mies tuli luokseni ja sanoi: Herra presidentti, tarvitsen apuanne. Minulla on murskaavat velat. Minulla ei ole yhtään rahaa, Biden sanoi.

– Sanoin, olen pahoillani Donald, en voi auttaa sinua, Biden jatkoi.

Poliittisen sosiologian emeritaprofessori Marjorie Hershey Indianan yliopistosta totesi Guardianille, että Bidenin kielenkäytön muutos on suoraviivainen.

– Mitä hän teki aiemmin, ei selvästi toiminut. Yleensä opimme huonoista kokemuksista, ja Biden on ollut kannatuskyselyiden takamatkalla ehdokkaalle, jota käytännössä puolet Yhdysvaltain äänestäjäkunnasta vihaavat. Luulen, että Biden on ollut merkittävän painostuksen alla neuvonantajiensa ja aktivistien taholta, että hän tekisi jotain toisin.

Negatiivinen kampanjointi ei ole uutta Yhdysvalloissa, Hershey muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat