Mainos

Trump lupaa presidenttinä tunnustaa jakamattoman Jerusalemin

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on luvannut tunnustaa jakamattoman, Israelille kuuluvan Jerusalemin, jos hänestä tulee Yhdysvaltain presidentti. Asiasta kertoo Trumpin kampanja.  

– Trump tunnustaa, että Jerusalem on ollut ikuinen pääkaupunki juutalaisille yli 3000 vuoden ajan. Trumpin ollessa johdossa Yhdysvallat aikoo viimein tunnustaa Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina, kampanjan tiedotteessa kerrottiin.  

Jakautuneen Jerusalemin asemasta on käyty kädenvääntöä pitkään. Jerusalemin itäosan 1960-luvulla vallannut Israel on julistanut koko Jerusalemin maan yhtenäiseksi pääkaupungiksi. Palestiinalaiset sitä vastoin haluavat tehdä Jerusalemin itäosasta valtionsa pääkaupungin.  

Yhdysvallat ja iso osa YK:n jäsenmaista ei ole tunnustanut Israelin tekemää alueliitosta. Perusteena on muun muassa ollut, että Jerusalemin asema on yksi avainasioista rauhanneuvotteluissa palestiinalaisten kanssa.  

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi jo vuonna 1995 lain, joka tunnustaa Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina ja valtuuttaa Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtämisen Tel Avivista Jerusalemiin. Lain hyväksymisen jälkeen istuneet Yhdysvaltain presidentit eivät kuitenkaan ole panneet lakia täytäntöön.

Netanjahu ei ottanut kantaa lupaukseen

Trump antoi lupauksensa, kun hän tapasi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun New Yorkissa kahden kesken sunnuntaina. Netanjahun tiedote tapaamisesta ei kuitenkaan ottanut kantaa Trumpin lupaukseen.  

Tiedotteen mukaan Netanjahu keskusteli presidenttiehdokkaan kanssa Israelin turvallisuuteen liittyvistä asioista ja sen pyrkimyksistä saada rauha ja vakaus Lähi-itään. Tiedotteen mukaan Trump pitää Israelia tärkeänä kumppanina sodassa terrorismia vastaan.   

Noin tunnin kestäneessä tapaamisessa keskusteltiin Netanjahun mukaan myös muun muassa Israelin kokemuksista Länsirannan turva-aidasta. Trump on useasti vannonut rakennuttavansa muurin Meksikon rajalle suitsiakseen muun muassa huumeiden salakuljetusta ja laitonta maahanmuuttoa.  

Lisäksi Trumpin kampanjan mukaan Netanjahulle on luvattu, että Yhdysvallat tarjoaa muun muassa strategista ja teknologista yhteistyötä, jos Trump valitaan presidentiksi.  

Trump on kampanjansa aikana luvannut monenlaisia asioita:

0:24


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.