Mainos

Trump aikoo siirtää USA:n lähetystön Jerusalemiin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut Palestiinan presidentille Mahmoud Abbasille sekä Jordanian kuninkaalle Abdullah II:lle puhelimessa, että maa aikoo siirtää lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Palestiinalaishallinnon julkaiseman tiedotteen mukaan Trump ei täsmentänyt millaisella aikataululla siirto on tarkoitus tehdä.

Hallinnon edustaja kertoo Abbasin vastanneen, että siirrolla olisi vaarallisia seurauksia rauhalle, turvallisuudelle ja vakaudelle alueella sekä muualla maailmassa.

Päätös Jerusalemin aseman tunnustamisesta olisikin radikaali muutos USA:n tähän saakka harjoittamaan politiikkaan.

Jerusalemin asema on hiertänyt Israelin ja palestiinalaisten välejä vuosikymmeniä. Jerusalemin itäosan 1960-luvulla vallannut Israel on julistanut koko kaupungin pääkaupungikseen. Palestiinalaiset puolestaan haluavat tehdä Jerusalemin itäosasta valtionsa pääkaupungin.

Iso osa YK:n jäsenmaista ei tunnusta Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina eikä sitä, että kaupunki kuuluisi yksin Israelille.

Perusteena on muun muassa ollut, että Jerusalemin asema on yksi tärkeimmistä asioista rauhanneuvotteluissa palestiinalaisten kanssa.

Trump lupasi kampanjassaan siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Yhdysvaltain kongressi hyväksyi jo vuonna 1995 lain, joka tunnustaa Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina. Samalla päätös valtuuttaa suurlähetystön siirron Tel Avivista Jerusalemiin.

Presidentille jätettiin kuitenkin mahdollisuus viivyttää siirtoa aina kuusi kuukautta kerrallaan ja näin on ainakin tähän saakka tehty.

Juttua korjattu klo 19.41. Mahmoud Abbas on Palestiinan presidentti, ei Jerusalemin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.