Trump kertoo poistavansa koronan vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia lähes viikko kautensa päättymisen jälkeen – Bidenin hallinto tyrmää

3:40
Kurkista vallanvaihdon ytimeen: Tältä näyttää aidoille eristetty kongressi

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump kertoo poistavansa vielä presidenttikautensa ehtoopuolella koronapandemian vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia.

Trump kertoi rajoitusten poistamisesta Valkoisen talon Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä julkaisemassa lausunnossa.

Rajoitusten kerrotaan poistuvan ensi viikon tiistaista alkaen, eli lähes viikko sen jälkeen, kun Trump on jo jättänyt virkansa. Trump on poistamassa rajoituksia Euroopan Schengen-alueen, Britannian, Irlannin ja Brasilian osalta.

Trump kertoo toimineensa terveysministeri Alex Azarin ohjeistuksen mukaan. Presidentti kertoo lausunnossaan yhtyvänsä Azarin näkemykseen rajoitusten purkamisesta.

– Tämä on paras tapa jatkaa amerikkalaisten suojelua covid-19:ltä mahdollistaen samaan aikaan matkailun jatkumisen turvallisesti, Trump sanoi Valkoisen talon julkaisemassa lausunnossa.

Väistyvä presidentti aikoisi jättää matkustusrajoitukset kuitenkin voimaan Kiinan ja Iranin osalta.

Yhdysvaltain tautivirasto CDC päätti viime viikolla, että kaikilta Yhdysvaltoihin saapuvilta lentomatkustajilta vaaditaan negatiivinen testitulos, joka on saatu kolmen päivän sisällä ennen lähtöä. Tämän koronatoimen on ollut määrä astua voimaan ensi viikon tiistaina.

Trumpin aikeista kerrottiin ennen virallista vahvistusta tietoa jo kansainvälisissä medioissa. Asiasta kertoi alkujaan uutistoimisto Reuters ja sitten myös muun muassa uutiskanava CNN.

"Nyt ei ole aika poistaa matkustusrajoituksia"

Maan seuraavan presidentin Joe Bidenin tulevan hallinnon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoo Twitterissä, ettei hallinto aio poistaa rajoituksia Trumpin lausunnosta huolimatta. Hän kertoo näkemyksen perustuvan hallinnon lääketieteellisten asiantuntijoiden antamiin ohjeistuksiin.

Sen sijaan tuleva hallinto aikoo Psakin mukaan "vahvistaa" kansainväliseen matkustukseen liittyviä toimia koronaviruksen leviämisen lievittämiseksi.

– Pandemian pahentuessa ja tarttuvampien muunnosten ilmaantuessa ympäri maailmaa, nyt ei ole aika poistaa rajoituksia kansainväliseltä matkustamiselta, Psaki kirjoittaa.

Trumpin presidenttikausi päättyy keskiviikkona, jolloin Biden astuu virkaan.

Koronakuolemien määrä lähes 400 000

Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu Johns Hopkinsin seurannan mukaan jo lähes 400 000. Tartuntoja puolestaan on varmistettu yli 24 miljoonaa.

Määrällisesti toiseksi eniten tartuntoja on ollut Intiassa, yli 10,5 miljoonaa. Kuolemantapauksia on puolestaan kirjattu toisiksi eniten Brasiliassa noin 210  000.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 74 000 tartuntaa ja kirjattu 1 230 koronakuolemaa. Tartuntojen osalta toisena olevassa Intiassa vastaavat suhdeluvut ovat reilut 7 600 ja 110, ja kolmannelta sijalta löytyvässä Brasiliassa taas vajaat 40 000 ja 986.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu noin 7 300 tartuntaa ja kirjattu 111 koronakuolemaa.

Myös sairaalahoitoa vaativien koronatartunnan saaneiden määrät ovat olleet viime aikoina korkealla Yhdysvalloissa. Covid Tracking Projectin seurannan mukaan maanantaina sairaalahoidossa oli lähes 124 000 koronasairasta, joista tehohoidossa oli yli 23 000.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja