Donald Trumpin viimeinen kokonainen päivä vallassa on tänään – kerrotaan julkaisevan kautensa saavutuksia listaavan jäähyväisvideon

3:40
Kurkista vallanvaihdon ytimeen: Tältä näyttää aidoilla eristetty Capitol

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa tänään viimeisen kokonaisen päivänsä Valkoisen talon johdossa.

Medialähteiden mukaan Trump valmistelisi viime töinään armahduksia, Washington Postin mukaan jopa yli 100 armahdusta. Yhdysvaltain senaatissa on puolestaan luvassa tulevien ministerien kuulemisia.

Ensimmäinen nainen Melania Trump julkaisi puolestaan maanantaina jäähyväisviestin Twitter-tilillään, jossa hän puhui muun muassa väkivaltaa vastaan ja kiitti yhdysvaltalaisia.

Videoviestissä Melania Trump toteaa, että ensimmäisen naisen tehtävä on ollut hänen elämänsä suurin kunnia.

Ensimmäinen nainen myös totesi, ettei väkivalta ole koskaan ratkaisu tai oikeutettua. Lisäksi hän sanoi, että yhdysvaltalaisten tulisi nousta jakolinjojen yläpuolelle ja valita rakkaus vihan sijasta.

Bidenien välttely virkaanastujaisten yhteydessä historiallista

Sovittelevasta jäähyväisviestistä huolimatta Melania Trump ei ole perinteiden mukaisesti kutsunut seuraavaa ensimmäistä naista Jill Bidenia vierailulle Valkoiseen taloon tai lähestynyt tätä muutenkaan, uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti Washington Post kertovat.

CNN:n mukaan on historiallista, miten Trumpit pyrkivät välttelemään Bideneita virkaanastujaisten alla ja virkaanastujaispäivänä.

Donald Trump ei aio osallistua keskiviikkona presidentti Joe Bidenin virkaanastujaisiin. Jos hänen aikeensa pitää, on hän uutistoimisto AFP:n mukaan 152 vuoteen ensimmäinen presidentti, joka ei ole osallistunut seuraajansa virkaanastujaisseremoniaan.

Valkoisen talon entinen viestintäpäällikkö Anthony Scaramucci kertoo CNN:lle saaneensa kutsun Trumpin suunnittelemaan lähtöseremoniaan. Scaramucci sai potkut tehtävästä vain 10 päivän jälkeen hyökättyään julkisuudessa voimakkain sanoin monia Valkoisen talon kollegoitaan vastaan.

Scaramucci on myös kritisoinut julkisuudessa Trumpia ja arvioi saamansa kutsun olevan merkki epätoivosta, jolla vieraita pyritään haalimaan paikan päälle.

CNN: Trumpin videoitu jäähyväispuhe julkaistaneen tiistaina

Vaimonsa lailla myös Donald Trumpin kerrotaan nauhoittaneen jäähyväispuheen. Asiasta kertoo uutiskanava CNN virkamieslähteeseen vedoten.

Videolla Trumpin kerrotaan listaavan nelivuotisen presidenttikautensa saavutuksia, joiden tulisi hänen mielestään määritellä hänen hallintokauttaan.

Maanantaina Valkoisessa talossa nauhoitetun videon odotetaan tulevan julki tiistaina paikallista aikaa, uutiskanavan lähde kertoo. Lopullinen julkaisuaika ei ole kuitenkaan tiedossa.

Lähteen mukaan Trump viittasi videolla uuteen hallintoon, mutta on epäselvää, myöntääkö presidentti edelleenkään suoraan vaalitappiotaan.

Trump on pysytellyt viime päivinä jossain määrin poissa julkisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja