Mainos

Trump ja Xi sivuuttivat todelliset ongelmat

2:07

Upin Aaltola: Odottelu sopii molemmille osapuolille.

Yhdysvaltain ja Kiinan johtajien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin neuvottelujen jääminen vaille merkittäviä tuloksia todennäköisesti sopii molemmille osapuolille, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista (Upi). Näyttävistä seremonioista saatiin hienoja kuvia, ja ne veivät sopivasti aikaa syvällisten neuvottelujen käymiseltä.

Vaalikampanjassaan Trump syytti Kiinaa Yhdysvaltain talouden ongelmista, mutta nyt oli toinen ääni kellossa. Presidentti totesi maiden kaupan olevan epätasapainossa, mutta syyn siitä saikin niskoilleen Yhdysvaltain edellinen hallinto.

– Jotenkin Trump on jäänyt jumiin vaalikampanjaan ja käyttää edelleen (ex-presidentti) Barack Obaman vastaista retoriikkaa. Tietysti se voi olla taitavaa tällainen syyllistäminen, jolla vältetään kasvojen menetys, Aaltola sanoo.

Yhdysvallat on perinteisesti vaatinut Kiinalta investointisuojaa amerikkalaisyrityksille, mihin Kiina ei ole suostunut.

– Fokus ei nyt ollut perinteisessä kaupan esiteiden purkamisessa. Trump on nähtävästi tyytyväinen vierailulla solmittuihin diileihin (aiesopimuksiin), Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvalloilta on muutenkin Kiina-politiikan tavoite vähän hakusessa, kun ulkoministeriöstä on vähennetty paljon väkeä.

– Tämä on vähän tällaista odotuspeliä, ja luulen, että se sopii Kiinalle aika hyvin.

Painoarvoltaan suurin keskustelujen aihe oli Pohjois-Korea, mutta senkin suhteen jäätiin odottavalle kannalle. Pohjois-Korea ei ole viime viikkoina ampunut ohjuksia tai räjäytellyt ydinlatauksia. Niin kauan kun näin ei tapahdu, Trump voi sanoa, että hänen kovistelupolitiikkansa on tuottanut tulosta, Aaltola arvioi.

Muut kiistanalaiset asiat, kuten Kiinan aluevaatimus Etelä-Kiinan merellä, oli siivottu vierailun asialistalta ilmeisesti kokonaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.