Mainos

Trump harkitsee uuden asetuksen antamista maahantulosta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo harkitsevansa uuden asetuksen antamista maahantulosta. Hänen mukaansa presidentin asetus ei tulisi ennen ensi viikkoa.

Trump painotti, että turvallisuussyyt saattavat vaatia maahantulon ehtoihin nopeampaa reagointia kuin "lakikanavat" sallivat.

-Olen saanut tietää presidentiksi tuloni jälkeen erittäin suurista uhkista maallemme, Trump perusteli lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti valtiovierailulle saapuneen Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa.

Trump sanoi myös, että hän ei suunnittele toistaiseksi valittavansa korkeimpaan oikeuteen aiemmin antamansa maahantulokiellon jäädytyksestä. Valkoinen talo selvittää nyt useita muita vaihtoehtoja Trumpin kiistanalaisen päätöksen pelastamiseksi. Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus sekoitti asetelmaa ilmoittamalla, että asiassa kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, mukaan lukien korkein oikeus.

Trump sanoi lisäksi eilen, että hän esittelee uusia turvallisuustoimia alkavalla viikolla. Hän niin ikään vakuutti, ettei epäile voittoaan oikeustaistelussa maahantulokiellosta. 

Trumpin muslimilinjaus ongelma

Trump määräsi presidentin asetuksella maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille ja pakolaisille. Washingtonin osavaltion aluetuomari kuitenkin jäädytti kiellon, ja valitustuomioistuin piti aluetuomarin päätöksen voimassa. 

Valitustuomioistuimen päätös merkitsee sitä, että maahantulokiellossa listattujen maiden kansalaiset voivat matkustaa Yhdysvaltoihin. Kielto koski Irania, Irakia, Jemeniä, Syyriaa, Libyaa, Somaliaa ja Sudania.

CNN uumoili, että Trump kärsi muutakin kuin lainopillisen tappion: hän huomasi toimeenpanovallan rajat. Washington Post puolestaan arvioi, että nyt harkittu uusi maahantulon asetus olisi yritys pelastaa nöyryyttävässä tilanteessa presidentin ja hänen hallintonsa kasvot.

Osa asiantuntijoista katsoo Washington Postin mukaan, että lievennettykin maahantulokielto olisi vaarassa kaatua lakiesteisiin. Rasitteena ovat etenkin Trumpin vaalikampanjan aikaiset linjaukset siitä, että hän haluaa estää kaikkien muslimien maahantulon. Asiaa ei helpota se, että Trump sanoi presidenttinä aloitettuaan kristityillä olevan maahantulossa etusija.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.