Trump purnasi oikeuslaitoksen toiminnasta – "Niin sanotun tuomarin päätös on naurettava ja se kumotaan"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi Twitterissä oikeuslaitoksen ja tuomarin toimintaa. Presidentti kirjoittaa, ettei voi uskoa, että tuomari asettaa Yhdysvallat tällaiseen vaaraan. Hänen mukaansa tuomaria ja oikeuslaitosta on syyttäminen, jos jotain pahaa tapahtuu.

Presidentti kommentoi asiaa sen jälkeen, kun valitustuomioistuin hylkäsi sunnuntaina Trumpin hallinnon vaatimuksen palauttaa seitsemän muslimimaan kansalaisia koskenut maahantulokielto.

– Ihmisiä virtaa sisään (Yhdysvaltoihin). Paha! presidentti vielä jatkoi samaisessa tviitissä.

Seuraavassa tviitissään Trump kertoo ohjeistaneensa viranomaisia tarkastamaan maahan tulevan ihmiset erittäin tarkasti.

– Oikeusistuimet tekevät työn erittäin vaikeaksi!

Professori arvioi: Trumpille virkasyyte ja ero vuoden sisällä 2:02

Valitustuomioistuin pyysi perusteluja

Valitustuomioistuin ei sunnuntaina perustelut päätöstä mitenkään, vaan pyysi sen sijaan kumpaakin osapuolta toimittamaan maanantain aikana oikeudelle perusteita omalle kannalleen. CNN:n mukaan oikeus tekee lopullisen päätöksen asiasta myöhemmin. 

Valitustuomioistuimen sunnuntaista päätöstä edelsi perjantaina paikallista annettu tuomaripäätös, joka jäädytti Trumpin asettaman maahantulokiellon. Valkoinen talo kuitenkin vaati maahantulokiellon välitöntä palauttamista voimaan.

Pakolaisten ja siirtolaisten asiaa ajavat järjestöt ovat kehottaneet kieltomaiden kansalaisia varaamaan lentonsa Yhdysvaltoihin välittömästi. Jos tulijoilla on voimassaoleva viisumi, pääsy maahan onnistuu, järjestöt ohjeistivat.

Trump:"Niin sanotun tuomarin päätös naurettava" 1:27

Trump kritisoi voimakkaasti myös kiellon jäädyttämistä

Trump kritisoi Twitterissä aiemmin voimakkain sanoin myös tuomaria, joka jäädytti maahantulokiellon. 

– Tämän niin sanotun tuomarin päätös, joka vie lainvalvonnan pois maastamme, on naurettava ja se kumotaan, Trump uhosi.

Trump sanoi tuolloin, että luvassa on suuria vaikeuksia, jos Yhdysvallat ei enää voi päättää, ketkä voivat ja ketkä eivät voi tulla maahan. Presidentti sanoi myös, että jotkin Lähi-idän maista ovat kannattaneet hänen määräämäänsä maahantulokieltoa. Trumpin mukaan tämä johtuu siitä, että "ne tietävät tiettyjen ihmisten maahanpääsyn tuovan vain kuolemaa ja tuhoa". 

Lue myös:

    Uusimmat