Mainos

Trump aloitti Aasian-matkansa vaikeimmat neuvottelut Xin kanssa – kiitti Xitä vieraanvaraisuudesta Kiinassa kielletyssä Twitterissä

Yhdysvaltain ja Kiinan presidentit Donald Trump ja Xi Jinping ovat aloittaneet neuvottelut, joissa kaksikon odotetaan keskustelevan muun muassa Pohjois-Korean uhasta. Trumpin odotetaan vaativan, että Kiina koventaa otteitaan Pohjois-Koreaa vastaan, jotta Kim Jong-unin hallinto lopettaisi ydin- ja ohjuskokeet.

Yhdysvaltain mukaan Kiinalla on kiistassa avainrooli, koska Pohjois-Korea on riippuvainen kaupasta naapurimaansa kanssa. Trump on kehottanut Kiinan lisäksi erityisesti Venäjää jäädyttämään suhteet "julmaan diktatuuriin" ja katkaisemaan kaupankäynnin.

Toinen arka aihe Trumpin Pekingin-vierailulla on Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet. Trump on toistuvasti syyttänyt Kiinaa kauppataseen vajeesta. Kiina vie Yhdysvaltoihin paljon enemmän tavaraa kuin Yhdysvallat Kiinaan. Trump on myös moittinut aiemmin Kiinaa muun muassa maailmankaupan sabotoimisesta, mutta sittemmin hänen retoriikkansa on muuttunut.

Ennen Trumpin Aasian-virkamatkan vaikeimmiksi luonnehdittujen neuvottelujen alkua Xi tervehti Yhdysvaltain presidenttiä seremonioin parlamenttitalolla Tiananmenin aukion vieressä.

1:10

Trump kiitti Xitä Kiinassa kielletyssä Twitterissä

Keskiviikkona Kiinaan lentänyt Trump on BBC:n mukaan tviitannut Kiinasta ainakin neljästi, vaikka Twitter on kielletty Kiinassa. BBC:n mukaan Valkoisen talon edustaja on sanonut toimittajille, että Trump tviittaa mitä haluaa.

–  KIITOS kauniista tervetulotoivotuksesta Kiinaan! Melania ja minä emme ikinä unohda sitä! kuului yksi Trumpin tviiteistä.

Vaikeita neuvotteluita pohjustettiin keskiviikkona ystävällisyyden osoituksilla. Uutistoimisto Xinhuan mukaan Trump esimerkiksi näytti presidentti Xille ja tämän puolisolle tablettitietokoneeltaan videoita, joilla hänen lapsenlapsensa Arabella Kushner laulaa mandariinikiinaksi ja lausuu muinaiskiinalaista runoutta. Xi sanoi tytön ansaitsevan suorituksestaan täydet pisteet.

Trumpeille näytettiin Kiellettyä kaupunkia ja Ming- ja Qing-dynastian aikaisia esineitä.

Presidenttiparit myös nauttivat keskiviikkona illallisen Kielletyssä kaupungissa, mikä on harvinainen kunnianosoitus. Uutiskanava CNN:n mukaan Trump on ensimmäinen ulkomainen valtionjohtaja, joka on kutsuttu viralliselle illalliselle palatsialueelle sitten Kiinan kansantasavallan perustamisen vuonna 1949. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.