Trump hehkuttaa erittäin hyvää puhelinkeskustelua Kiinan presidentin kanssa – Kauppakiistan ratkaisu askeleen lähempänä?

2:40
Presidentti Trump sai virkasyytteen – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi Yhdysvalloista.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi perjantaina käyneensä erittäin hyvän puhelinkeskustelun Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa maiden välisen kauppakiistan ratkaisemiseksi. Trump kirjoitti Twitterissä, että Kiina on jo lisännyt sovitusti yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ostamista.

Trump ei kuitenkaan kertonut, milloin niin sanottu ykkösvaihe sopimuksesta allekirjoitetaan.

–  Muodollinen allekirjoittamistilaisuus järjestetään, presidentti tyytyi sanomaan.

Ykkösvaihe on osaratkaisu, jonka seurauksena Kiinan odotetaan lisäävän yhdysvaltalaisten maataloustuotteiden ja muiden hyödykkeiden tuontia. Samalla Yhdysvallat on höllännyt laajoja kiinalaistuotteille asetettuja tulleja.

Sopimuksen ykkösvaihe on myös herättänyt kysymyksiä, koska sen yksityiskohtia ei ole vielä julkaistu kirjallisesti.

Esillä muitakin hankalia kysymyksiä

Kiinalainen uutistoimisto Xinhua kertoi, että presidentti Xi suhtautuu edistykseen myönteisesti. Uutistoimisto ei siteerannut presidenttiä suoraan mutta kertoi hänen ylistäneen kaupankäynnin merkitystä siinä, että on tehty merkittäviä panostuksia Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden vakauteen ja kehitykseen sekä maailmantalouden edistämiseen.

Xinhuan mukaan puhelussa käsiteltiin muitakin hankalia kysymyksiä kahden talousmahdin välillä.

–  Kiina on erittäin huolestunut Yhdysvaltojen viime aikojen negatiivisista sanoista ja toimista Taiwaniin, Hongkongiin, Xinjiangiin ja Tiibetiin liittyen, Xi sanoi Xinhuan tekemän tiivistelmän mukaan.

Xi huomautti, että Yhdysvallat on toimillaan puuttunut Kiinan sisäisiin asioihin ja tehnyt hallaa Kiinan intresseille, mikä on vahingollista keskinäiselle luottamukselle ja kahdenväliselle yhteistyölle, Xinhua raportoi.

Yhdysvaltain presidentti Trump on muun muassa hyväksynyt lain, joka tukee Kiinan erityishallintoalueen Hongkongin demokratiamielenosoituksia. Lisäksi edustajainhuoneessa on äänestetty läpi lakialoite, jonka avulla voitaisiin asettaa pakotteita kiinalaisviranomaisille uiguurimuslimien kohtelun vuoksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja