Mainos

Kiinan presidentti saapui Floridaan tapaamaan Trumpia

Kiinan presidentti Xi Jinping on saapunut Floridaan, missä hänellä on tapaaminen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa.

Xitä ja hänen puolisoaan vastaanottamassa lentokentällä oli ulkoministeri Rex Tillerson ja kunniakomppania.

Ensimmäisen illan ohjelmassa on epävirallista kanssakäymistä valtuuskuntien kesken ja päivälliset. Perjantaina käydään viralliset keskustelut, jotka päättyvät yhteiseen lounaaseen.

Supervaltojen johtajakaksikon odotetaan keskustelevan muun muassa maiden välisestä kaupasta, Pohjois-Korean ohjuskokeista ja Taiwanin asemasta.

Trumpin loma-asunnolla käytävien keskustelujen tarkkaa asialistaa ei ole julkistettu. Noin vuorokauden mittaisen tapaamisen tuloksia odotetaan kuitenkin suurella mielenkiinnolla.

Trump arvosteli vaalikampanjansa aikana ja sen jälkeen toistuvasti Kiinaa kilpailun vääristämisestä ja väitti sen painaneen valuuttansa kurssin alas edistääkseen tuotteidensa vientiä. Trump tyrmistytti Kiinaa myös ottamalla vastaan onnittelusoiton Taiwanin johtajalta, mikä nähtiin askeleena pois pitkään vaalitusta yhden Kiinan politiikasta.

Kaupantekoa odotettavissa

Diplomaattilähteet Pekingissä arvioivat, että Xi saattaa tehdä myönnytyksiä kauppaa ja investointeja koskevissa kysymyksissä jos Washington luopuu suuresta asekaupasta Taiwanin kanssa.

Xi saattaa tarjota esimerkiksi Kiinan automarkkinoiden suurempaa avaamista tai uusia vientimahdollisuuksia amerikkalaisille maataloustuotteille. Lisäksi Xin odotetaan julkistavan kiinalaisen investointipaketin, jonka avulla luotaisiin Yhdysvaltoihin yli 700 000 uutta työpaikkaa.

Molemmilla johtajilla on kovat odotukset kotikentillään. Trumpilla on vaalilupaustensa lunastuksen paikka, kun hän tapaa Xin.

Ammattiyhdistysjohtajat eivät ole unohtaneet sen paremmin uhoa työpaikkojen palauttamisesta Yhdysvaltoihin kuin puheita Kiinan rankaisemisesta.

Työtä Trumpilla riittää, sillä Yhdysvaltain kauppa Kiinan kanssa on lähes 350 miljardia dollaria alijäämäinen. Sitä paitsi piinkovana neuvottelija tunnetulla Xillä on hänelläkin toiveita kaupan suhteen. Listan kärjessä lienee huipputeknologian viennin helpottaminen Kiinaan.

Xillä on myös paljon pelissä. Hänen pitää varmistaa, että hän esiintyy Trumpin kanssa tasavertaisena kumppanina ja saa valvottua Kiinan etuja. Xillä on edessään tärkeä puoluekokous, joka ratkaisee, saako hän vankistettua otettaan vallankahvasta vuosiksi eteenpäin.

Kiina pelaa aikaa Pohjois-Korealla

Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa painostamaan Pohjois-Koreaa nykyistä voimakkaammin, saadakseen liittolaisensa lopettamaan ydinaseuhittelun ja ohjuskokeet.

-Kyllä Kiinankin kärsivällisyys Pohjois-Korean kanssa alkaa olla lopussa. Toisaalta Kiina ei missään nimessä halua, että Pohjois-Korean hallinto romahtaa, koska se tietäisi valtavaa pakolaisvyöryä Kiinaan.

Vaikka nykyinen tilanne ei ole hyvä, se on tällä hetkellä Kiinan kannalta paras saatavilla oleva, joten se sopii sille. Joitain painostustoimia Kiina voi luvata, mutta paljon Trump ei voi odottaa, sanoi Kiinan-tuntija, tohtorikoulutettava Teemu Naarajärvi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.