Mainos

Trimblen puheenjohtajuus tukee Pohjois-Irlannin rauhaa

Pohjois-Irlannin rauhanprosessin liekki palaa yhä, vaikkakin lepattaen. Ulsterin Unionistipuolueen johtaja David Trimble löi niukasti kilpailijansa, pastori Martin Smythin äänestyksessä puolueen puheenjohtajuudesta. Mikäli Trimble olisi hävinnyt, kaksi vuotta sitten neuvoteltu rauhansopimus olisi luultavasti kariutunut lopullisesti.

Trimble

Unionistien ilmoituksen mukaan Trimble sai 56 prosenttia annetuista äänistä ja Smyth 43 prosenttia. Äänestys osoitti kuitenkin, kuinka pahasti puolue on jakautunut. Smythin kannattajat vastustavat jyrkästi aikeita palata yhteishallitukseen Pohjois-Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisena siipenä pidetyn Sinn Feinin kanssa ennen kuin IRA on aloittanut aseistariisunnan.

Smyth asettui alunperin ehdolle uudeksi puheenjohtajaksi juuri sen takia, että Trimble - joka on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi - ilmoitti olevansa valmis palaamaan hallitukseen, jos IRA lupaa aloittaa aseistariisunnan. Smythin kannattajat ovat vaatineet, että aseita on konkreettisesti luovutettava ennen kuin hallitukseen paluu voi tulla kysymykseen. Jopa Sinn Fein ilmoitti äänestyksen alla julkisesti tukevansa Trimbleä. Poliittisten asiantuntijoiden mukaan kuitenkin jo se, että Smythe sai äänestyksessä näin runsaasti ääniä, merkitsee vakavaa takaiskua rauhanprosessille.

Pohjois-Irlannin yhteishallinto ajautui täydelliseen umpikujaan viime kuussa kiistellessään IRA:n aseiden luovutuksesta. Tämä jälkeen Britannia jäädytti Pohjois-Irlannin oman hallinnon ja palautti alueen takaisin Lontoon käskyvaltaan.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.