Mainos

Traumat ajavat ukrainalaisia sotilaita epätoivoisiin tekoihin – ainakin 170 tehnyt itsemurhan

Artur Galtsov väisti luodit ja selvisi pommeista taistellessaan Itä-Ukrainan kapinallisia vastaan, mutta oli kuolla hypättyään humalassa kolmannen kerroksen ikkunasta palattuaan kotiin rintamalta.

Epätoivoiseen tekoon hänet ajoivat traumaattiset muistot siitä, miten hänen ystävänsä räjähtivät kappaleiksi hänen silmiensä edessä.  

Vuosi epäonnistuneen itsemurhayrityksen jälkeen Galtsov on yhä vuodepotilas eikä pysty puhumaan saamiensa vammojen vuoksi. Sukulaisiaan hän tuskin tunnistaa.  

Galtsovin tarina ei ole Ukrainassa epätavallinen.

Itsemurhat ovat yleisin taisteluiden ulkopuolinen kuolinsyy Ukrainan armeijassa. Maan puolustusministeriö kertoi viime vuoden lopulla, että Itä-Ukrainan konfliktin puhkeamisen jälkeen yli 170 sotilasta oli tehnyt itsemurhan. Rintamalta palaavia auttavien vapaaehtoisten mukaan todellinen luku on paljon suurempi.  

Itä-Ukrainan sota on ollut osallistujille hyvin traumaattinen. Pahinta sotilaille on ollut ruumiiden evakuoiminen sotatantereelta.  

– Usein ruumiit ovat palasina ja todella huonossa kunnossa. Niiden käsittely on henkisesti hyvin raskasta, kertoi Povernennja (Paluu) -järjestön psykologi Tetiana Nazarenko uutistoimisto AFP:lle marraskuussa.  

Lisärasitetta sotilaille on tuonut sodan asemaluonne, johon kuuluu paljon odottelua.   

– Sotilaat alkavat ajatella, miksi he ovat siellä ja mitä he oikein tekevät.

Vuosien mittainen ongelma  

Kotiin palanneiden sotilaiden itsemurhia edeltää usein alkoholi- tai huumeongelma, kertoo Ukrainan psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Semjon Gluzman.

Hänen mukaansa palaavat sotilaat tarvitsisivat ennen muuta perheitään ja sosiaalityöntekijöitä.  

Ukrainan hallitus onkin säätänyt rintamalta palaaville sotilaille pakollisen kotiinpaluuohjelman, johon kuuluu muun muassa psykiatrista apua. Gluzmanin mielestä tämä ei riitä alkuunkaan.  

– Se on hölynpölyä. Rintamalta palatessa on liian aikaista diagnosoida sodan traumoja. Ne ilmenevät vasta myöhemmin. Tämä ongelma kestää vielä vuosien ja vuosikymmenien ajan.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.