Traficom MTV Uutisille: Suomen itärajalla gps-häiriöitä, lentoliikennettä varoitettu – "Ei rajoitu vain Savonlinnan-koneeseen"

Suomen itärajalla havaittu gps-häiriöitä – Traficom kertoo, mistä on kyse ja miten tilanne vaikuttaa lentoliikenteeseen 3:49
Katso videolta, kuinka Tallinnasta Savonlinnaan matkalla ollut kone joutui kääntymään tällä viikolla takaisin häiriöiden vuoksi.

Traficom vahvistaa MTV Uutisille, että Suomen itärajalla on havaittu GPS-häiriöitä. Traficom kertoo, että lentoliikennettä on varoitettu häiriöistä.

– Raportteja on tullut lisää, nämä eivät rajoitu pelkästään Savonlinnan koneeseen. Katsotaan, joudutaanko toimenpiteisiin, Traficomin ilmailusta vastaava johtaja Jari Pöntinen kertoo MTV Uutisille. 

Pöntinen kertoo MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä, että osa koneista ei ole pystynyt jatkamaan lentoa normaalisti.

– Poikkeamista on raportoitu ja se on johtanut siihen, että jotkut lentokoneet eivät ole pystyneet jatkamaan lentoa. Näitä ei ole kovinkaan monta, mutta näitä raportteja on useampia, Pöntinen kertoo.


GPS-häiriöt ei aiheuta lentoturvallisuusriskiä, ei tietoa aiheuttajasta

Pöntinen huomauttaa, että vaikka GPS:ssä on häiriöitä, se ei aiheuta varsinaista lentoturvallisuusriskiä.

– Kone pystytään kyllä saamaan turvallisesti alas, joko muita navigointivälineitä apuna käyttäen tai lennonjohdon avustuksella. Loppulähestyminen tehdään sitten ei-GPS-pohjaisilla menetelmillä.

Pöntisen mukaan on yhä epäselvää, kuka tai mikä nämä häiriöt on aiheuttanut.

– Sitä emme pysty arvioimaan, siitä ei ole tietoa.

Traficom seuraa tilannetta ja kerää raportteja, sekä lisätietoa tapahtuneesta.

GPS-satelliittijärjestelmä tulee sanoista Global Positioning System. Se lähettää sijaintisignaalia, josta esimerkiksi lentokoneessa tai vaikkapa yksittäisen ihmisen ranteessa oleva vastaanotin laskee signaalin avulla sijainnin.

GPS-paikannussysteemi kehitettiin alun perin Yhdysvaltojen armeijan käyttöön. Satelliitit kiertävät vuorakaudessa kaksi kertaa maapallon ympäri.


Lue myös:

    Uusimmat