Traagisesti menehtyneen hiihdon olympiavoittajan kumppanilta koskettava avautuminen surustaan: "Hän oli aina läsnä"

Norjan maastohiihtosuuruus Vibeke Skofterud kuollut 38-vuotiaana 0:20
Videolla kuvavideo Vibeke Skofterudistä.

Vibeke Skofterud menehtyi yhdeksän kuukautta sitten vesiskootterionnettomuudessa. Hänen kumppaninsa Marit Stenshorne kertoi norjalaismedia VG:lle surustaan ja ajastaan tapahtuneen jälkeen. 

Stenshorne oli ajatellut, että tulee viettämään koko loppuelämänsä kumppaninsa kanssa. Skofterudia kunnioitetaan Slitussa keskiviikkona hänen nimeään kantavassa muistokilpailussa. 

– Olen valmistautunut siihen, että tästä tulee hyvä päivä. Se on hienoa muistella Vibekeä, Stenshorne sanoo.

Skofterudin kumppani Stenshorne ei ole aiemmin puhunut paljoakaan median kanssa. Hän kertoo, että sille ei ole ollut mitään tarvetta. Stenshorne on turvautunut ystäviin ja perheeseen, joita hän kiittää kaikesta tuesta surun aikana. Muistokilpailuun on tulossa 945 osallistujaa, joka on enemmän, kuin koko Slitun kylässä.

– Tunteita on niin monia. Minusta tämä on hyvä asia. Tämä on hieno valinta. Se on vaikuttavaa, kuinka moni on ilmoittautunut mukaan, Stenshorne sanoo.

– Se olisi Vibeken mielestä todella hienoa, että täällä on näin paljon ihmisiä. Hänelle tärkeimpiä asioita oli, että ihmiset olivat tehokkaita, Stenshorne jatkaa.

Skofterud menehtyi 29. heinäkuuta viime vuonna Arendalissa. Stenshorne kirjoitti tapahtuneen jälkeen sosiaaliseen mediaan viestin, jossa kertoi heidän ajatelleen, että heistä tulisi vanhoja ja raihnaisia yhdessä.

– Tämä on ollut todella vaikeaa. Uskon, että olen onnistunut löytämään tien eteenpäin. Minulla on ollut niin monia hyviä ihmisiä ympärilläni. Sen vuoksi olen ollut hyvin aktiivinen. En oikein tiedä, mihin minun tulisi vastata. Se ei ole niin helppoa, Stenshorne kertoo.

Norjalainen Skofterud voitti uransa aikana yhden olympiakullan ja kaksi MM-kultaa. Hänen tullaan kuitenkin muistamaan monista muistakin asioista, eikä pelkästään hiihtouran saavutuksista. Skofterudille on perustettu muistorahasto. 

– Muistorahasto tulee jatkamaan työtään. Se osoittaa sen, mikä oli Vibekelle tärkeää. Se on erittäin mieluisa asia. Vibeke jakoi itsestään niin ison osan. Hän oli todellisesti huolissaan muista ja siitä, kuinka he jaksoivat. Hän oli aina läsnä. Uskon, että monilla oli läheinen suhde hänen kanssa, vaikka eivät tunteneet häntä kunnolla, Stenshorne toteaa.

Stenshornella on jo osittain tulevaisuuden suunnitelmat selvillä. 

– Minun pitää panostaa uuteen kurssiin. Olen ollut todella aktiivinen, varsinkin erään harjoitusryhmän (Gården Bootcamp) suhteen. Se, että voi olla toisten seurassa. Vibeke tapasi sanoa, että sinä et koskaan epäröi harjoitusta, Stenshorne sanoo.

Myös kahdeksankertainen olympiavoittaja Marit Björgen on tekemässä kunniaa ystävälleen. 

– On todella hienoa olla täällä. Tämä on päivä, kun kunnioitamme Vibekeä. Olemme erittäin iloisia siitä, kuinka paljon ihmisiä on tullut paikalle. Ajattelimme, että paikalle tulisi 200-400 ihmistä, mutta nyt täällä on melkein tuhat. Siitä näkee, kuinka paljon Vibeke on merkinnyt monille, eikä pelkästään paikalliselle yhteisölle, Björgen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat