TPS:n hylkäämä pakki vei seuraennätyksen kahden maailmanmestarin edestä – golf ja salibandy olivat viedä voiton nuorena: "Olin lahjakkaampi säbässä kuin jääkiekossa"

6:04
Pääkuvan videolla Tulosruudun kuvaa perjantai-illan SM-liigkierrokselta.

Tarmo Reunasesta tuli Lukon historian eniten pisteitä tehnyt alle 21-vuotias puolustaja. Siirto TPS:stä Lukkoon nosti uran rakettimaiseen nousuun. Oli lähellä, ettei Reunasen ykköslajiksi olisi tullut golf tai salibandy.

Erik Hämäläinen luuti Leijonien puolustuksessa 1995, kun Suomi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Kun Leijonat juhli toisen kerran Bratislavassa 2011, puolustukseen kuului olennaisena osana Janne Niskala.

Lukon nykyinen apuvalmentaja Hämäläinen ja puolustaja Niskala ovat raumalaisen jääkiekkoilun peruskiviä, joiden ura herättää kunnioitusta pienen länsirannikkolaiskaupungin ulkopuolellakin.

Tarmo Reunasen ura ammattilaisena on vasta alussa, mutta hän voi sanoa olevansa ainakin yhdessä asiassa kaksikkoa edellä. Reunasesta tuli KalPa-ottelun syöttöpisteen ansioista eniten pisteitä tullut alle 21-vuotias Lukon puolustaja. Reunasella on kaudesta pisteitä kasassa 22.

Aiotko ostaa Niskalalle lohdutukseksi esimerkiksi täytekakun?

– En lohdutukseksi, mutta muuten kyllä. Arvostan häntä paljon, ja Nikkeltä on tullut paljon hyviä vinkkejä, Reunanen sanoo Äijänsuon käytävillä 4-3-voittoon päättyneen KalPa-pelin jälkeen.

Vuonna 2008 uransa lopettaneen Hämäläisen pelit eivät muistu Reunasen mieleen, mutta nykyisen valmentajan saavutukset ovat tuttuja.

– Kovia nimiä on listalla, mutta olen valmis pelaamaan loppukauden ilman pisteitä, jos voitamme sen suurimman.

Sinänsä Reunanen teki mittatilaustyötä, koska hän täyttää 21 vuotta maaliskuun 1. päivänä. Aikaa rajan rikkomiseen olisi ollut enää yksi ottelu.

TPS:n ylijäämäpakista liigaeliittiin

Reunanen aloitti liigauransa TPS:ssä, mutta hän siirtyi kesken viime kauden Lukkoon, jossa ura sai aivan uuden nosteen. Tällä kaudella Reunanen on noussut Lukon pakkipään kiekolliseksi johtajaksi.

– Kunnioitan valtavasti sitä, että minulle kerrottiin tilanne suoraan päin kasvoja. TPS:llä ei ollut enää suunnitelmia minun varalleni ja he kysyivät, että haluaisinko siirtyä muualle.

New York Rangers varasi Reunasen neljännellä kierroksella kesällä 2016. Hyvien otteiden takia Rangersinkin kiinnostus on jälleen nousussa.

Tosin Reunanen kiittelee, että vuoropuhelu on ollut hyvää koko ajan. Puolustaja on pitänyt säännöllisesti yhteyttä Rangersin kykyjenetsijän Mikko Elorannan kanssa.

– Puhumme jääkiekosta ja muustakin elämästä. Tosi laajasti. Olen saanut vanhalta pelurilta tosi hyviä neuvoja, Reunanen kiittelee 264 NHL-ottelun miestä.

Reunanen teki Lukon kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen, mutta tavoitteet siintävät NHL:ssä.

– Olen ilman muuta valmis lähtemään ensi kaudeksi kokeilemaan, mutta sitä ennen pitää tehdä paljon töitä.

Voitti nykyiset golfammattilaiset

Kun Tarmo Reunanen pelasi nuorena Naantalissa jääkiekkoa, jalkapalloa ja salibandyä, isä Anssi Reunanen oli innokkaasti mukana valmennuksessa. Isän oma päälaji oli nyrkkeily, jossa hän voitti pari nuorten SM-kultaakin.

– On sieltä tullut tipsejä mahdollisen tappelun välillä, mutta ei niihin tilanteisiin tahallaan hakeuduta, Reunanen naurahtaa.

Reunasen tie ammattilaiskiekkoilijaksi ei ollut mitenkään siloteltu pikkupojasta asti. Vielä 9-vuotiaana hän pelasi maalivahtina jääkiekossa. Päälajeja olivat salibandy ja golf.

Reunanen oli ala-asteikäisenä ikäluokan golfin valtakunnallisessa mestaruusturnauksessa toinen. Kisan voitti Sami Välimäki ja kolmas oli Oliver Lindell – molemmat ovat nykyään ammattilaisia.

– Nykyään golfia tulee pelattua ihan harrastuksena. Sinänsä olisi jännää tietää mitä olisi tapahtunut, jos olisin jatkanut sitä lajia.

Salbandymenneisyys näkyy muun muassa Reunasen työvälineessä. Hän päätti eräänä päivänä maalata mailanvarren alaosan teipin tapaan valkoiseksi – kun tehoja alkoi tulla, valkoinen väri jäi.

– Se näyttää vähän enemmän säbämailalta. Olin siinä lajissa lahjakkaampi kuin kiekossa.

Hintsan kirja teki vaikutuksen

Reunanen luki Aki Hintsan ja Oskari Saaren teoksen Voittamisen anatomia, jossa puhutaan muun muassa aktiivisen elämäntavan ja kävelyn merkityksestä. Reunanen havahtui, miten passiivista elämää hän viettää, vaikka urheileekin ammatikseen.

Apu siihen oli lähellä. Tarmon ja tyttöystävän talouteen tuli bichon frisen ja villakoiran sekoitus Huli, joka pitää huolen siitä, että ulkoilua tulee tarpeeksi. Reunanen lenkittää koiraansa yhteensä päivässä välillä parikin tuntia.

– Unen laatukin paranee, kun käy vähän ulkoilemassa. Se on aika paljon parempi kuin puhelimen näpyttely tai pleikkarin pelaaminen.

Pienikokoisesta koirasta tuli alkukaudesta paljon kuittia Lukon pukukopissa. Kuulemma pikkukoiraa ei voi edes koiraksi voi.

– Kyllä voi. Se on mahtava koira.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja