Toyotan WRC-tallilta odotetaan isoa uutista

Tommi Mäkisen aikakausi Toyotan WRC-tallin päällikkönä päättyi viime viikonloppuna Monzan MM-rallissa.

Toyota palasi MM-erikoiskokeille kaudella 2017 Mäkisen johdolla. Neljän kauden aikana Mäkinen pääsi miehistöineen juhlimaan kahta kuljettajien maailmanmestaruutta ja yhtä valmistajien MM-titteliä Toyota Yaris WRC -autolla.

Mäkisen haaveena oli päättää tallipäällikön uransa tuplamestaruuteen. Sebastien Ogier ajoi Toyotalla kuljettajien mestariksi, mutta Hyundai vei merkkimestaruuden viiden pisteen turvin ennen Toyotaa.

Mäkisen ja Toyotan yhteisellä projektilla riitti alussa epäilijöitä, mutta ”Puuppolan paroni” tiimeineen näytti, että Keski-Suomen peltojen keskellä voidaan kehittää voittaja-auto WRC-luokkaan.

– Tämä on vaatinut valtavasti työtä, varsinkin alkuaikoina. Valot olivat päällä aikaisesta aamusta iltamyöhään, ja kaikki tekivät todella pitkiä päiviä. Oikeat ihmiset ovat olleet oikeilla paikoilla ja olemme ymmärtäneet, että teemme töitä tiiminä. Se on tuonut tämän tuloksen, Mäkinen arvioi MTV Urheilulle.

– Opittavaakin on ollut paljon matkan varrella. Vaikka on ollut tietoa ja ymmärrystä, siltikään nämä tulokset eivät ole tulleet ilman kovaa työtä ja valtavaa testimäärää. Ei asioita voi laittaa vain sormia napsauttamalla kuntoon.

Mäkinen siirtyy nyt japanilaisen autonvalmistajan leipiin muihin tehtäviin. Mäkisen virallinen titteli on jatkossa Toyotan moottoriurheiluosaston neuvonantaja.

– Emme ole vielä päässeet katsomaan kaikkia asioita läpi koronan vuoksi. Minun oli jo tarkoitus mennä Japaniin, mutta en ole päässyt sinne.

Mäkinen jättää hyvillä mielin tallipäällikön paikan seuraajalleen, vaikka pientä haikeuttakin oli ilmassa Monzan MM-rallin jälkeen.

– On helppoa jättää tällainen tiimi, jossa sama porukka on jatkamassa. En usko, että kukaan haluaa edes tehdä siihen isompia muutoksia. Tässä on hyvä esimerkki siitä, millainen on lopputulos, kun porukkaa saadaan puhaltamaan samaan suuntaan ja jakamaan tietoa avoimesti.

Toyotan tulevaa tallipäällikköä ei ole vielä julkistettu, mutta yhtenä vaihtoehtona on pidetty tallin nykyistä urheilutoimenjohtajaa Kaj Lindströmiä. Toyotalta odotetaan uutisia lähiaikoina.

– Siitä tiedotetaan varmaan joulukuun puolivälin nurkilla Japanin päästä, Mäkinen arvelee.

– ”Kaitsu” vetää erittäin tärkeää operatiivista roolia urheilujohtajana. Jos hän jättää sen paikan, ei ole helppoa löytää hyvää ihmistä hänen tilalleen. Voi olla, että Kaitsulle olisi tärkeämpi rooli jatkaa sporttipuolen johtajana, kuka tahansa tulekaan tallipäälliköksi, Mäkinen pyörittelee.

Lue myös:

    Uusimmat