Toyotan tallipäälliköksi valittu Jari-Matti Latvala yllättyi itsekin huippupestistään, alkuperäiset suunnitelmat vaihtuivat nopeasti – "Kuin pommi olisi tippunut"

Toyota jysäytti perjantaina yllättävän ralliuutisen, kun se nimesi Jari-Matti Latvalan uudeksi tallipäällikökseen. Tuore pesti tuli Latvalalle itsellekin yllätyksenä.

Toyota ilmoitti perjantaina, että Jari-Matti Latvala nousee yllättäen tallipäälliköksi ensi kaudella. Latvala korvaa tehtävästä sivuun astuvan Tommi Mäkisen. Latvala yllättyi itsekin uudesta huippupestistään, josta hän sai itse kuulla ensimmäistä kertaa noin kaksi viikkoa sitten.

– Olihan tämä yllättävä uutinen itsellekin, kun sain Japanista sen tiedon. Oli valtava yllätys. Iso kunnioitus Akio Toyodalle, että hän on tällaisen asian halunnut toteuttaa. Olen todella otettu, Latvala kommentoi MTV Urheilulle.

Alkuperäisten keskustelujen mukaan Latvalan oli tarkoitus kiertää MM-ralleissa Toyotan mukana markkinointihommissa, mutta sitten eteen tarjoutuikin aivan erilainen työpesti.

– Sitten kuin pommi olisi tippunut he kysyivät, sopiiko, että minusta tulisi sittenkin tallipäällikkö. 30 sekuntia oli hiljaista ja tuli mietittyä, mitä tässä nyt tapahtuu. Se on se hetki, jolloin tajuat myös, ettet aja enää MMtasolla rallia. Nyt toimintamallit muuttuvat, Latvala kertoo.

Latvala kertoo tarttuneensa tarjoukseen ilman suurempia pähkäilyjä.

– Ei sellaista tarjousta tule elämässä toista kertaa. Kun tuollainen tarjous tulee, siitä on otettava kiinni.

Tuoreen pesti tarkoittaa samalla sitä, ettei Latvalaa nähdä enää rallin MM-sarjassa kuljettajan paikalla. Vaikka kuskiura WRC:ssä päättyy, ei Latvala aio lopettaa ajamista täysin. Suomalaiskuski nähdään auton ratissa jatkossakin. Tosin vain historic-ralleissa ja uuden työpaikan ehdoilla.

– Kun en halua ajamista lopettaa, olemme sopineet, että saan ajaa näitä tiettyjä historicralleja. Se on minulle tärkeää ja mulla verissä, joten haluan sitä jatkaa. MM-tasolla minun ei tarvitse enää ajaa, Latvala sanoo.

Latvala aloittaa tehtävänsä Toyotan tallipäällikkönä heti ensi vuoden alusta. Talli ja siellä työskentelevät ihmiset ovat suomalaiskuskille entuudestaan tuttuja, mikä helpottaa astumista uuteen rooliin.

Vaikka Latvala hyppääkin kokemattomana Tommi Mäkisen jättämiin suuriin saappaisiin, ei suomalainen ralliässä ole kuitenkaan täysin noviisi johtotehtäviin liittyen. Latvala on saanut maistaa johtotehtävien tuomaa vastuuta armeijassa ja omassa yrityksessään.

Latvalan ei kuitenkaan tarvitse johtaa tallia yksin, vaan hän jakaa vastuun yhteistyössä Yuichiro Harunan, Kaj Lindströmin ja Tom Fowlerin kanssa.

– Kyllähän tiimi on kovalla tasolla. Tommi on luonut mahtavan kokonaisuuden. Kun hyppään tuohon rooliin, siellä on kolme muuta johtajaa. Idea on se, että johdetaan yhdessä. Toimintamalli on valmis, niin minun on suhteellisen helppo hypätä tuohon mukaan, Latvala toteaa.

– Ei kaikki ole minun vastuullani täysin. Siitä saa sitä oppia ja pääsee kehittymään lisää sen mukaan. Ei ole mitään riskiä, että minut on valittu tähän, hän jatkaa.

Ralliuransa aikana Latvala on ehtinyt nähdä, mitä menestys ja voittaminen vaatii. Latvala haluaakin lähteä oman luonteensa kautta rakentamaan yhtenäistä tiimiä.

– Olen avoin ja sosiaalinen persoona. Menestystä on tullut jo paljon, mutta se päivä, kun lopetat kehittymisen, kaikki tulevat takaa lentämällä ohi. Haluan keskustella jokaisen yksilön kanssa ja katsoa jokaisen yksilön näkemykset tiimin parantamiseksi. Ottaa heitä huomioon ja saada tiimiä hitsatuksi yhteen, jotta meillä olisi mahdollista voittaa molemmat maailmanmestaruudet. Se vaatii sitä, että tiimin pitää olla erittäin hitsautunut yhteen.

Lue myös:

    Uusimmat