Toukokuussa ollut jo 11 hellepäivää – ja lisää vain tulossa!

Sunnuntai 26.5. Ukkoset ja sateet ja jatkuvat 2:07
Katso tästä tuorein sääennuste

Toukokuu on ollut Suomessa lämmin ja helteinen. 

Ilmatieteen laitos kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että hellepäiviä on mitattu tähän mennessä yksitoista. Vuonna 1961 alkaneen tilastoinnin aikana hellepäiviä on mitattu toukokuussa eniten vuonna 2018. Silloin hellepäiviä oli toukokuussa kaikkiaan neljätoista.

–  Sää jatkuu helteisenä, joten on mahdollista, että tuo ennätys menee rikki, kirjoittaa Ilmatieteen laitos.

Forecan ennusteen mukaan helleraja voisi paukkua jälleen tulevalla viikolla. Maanantaina ja tiistaina yllettäisiin 28 asteeseen, mutta keskiviikkona saattaa paikallisesti rikkoutua jopa 30 astetta.

Myös loppuviikolla helteinen sää näyttää jatkuvan, mutta sadekuurot ukkosineen muuttuvat yleisemmiksi.

Maanantaille Foreca ennustaa Suomen etelä- ja keskiosiin 23–28 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa on enimmäkseen 19–24 astetta ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 10–20 astetta.

Kuivuus vaivaa

Suomessa maasto on erittäin kuivaa, ja tänään on syttynyt useita maastopaloja. Esimerkiksi Kuusamossa Juumassa on ollut maastopalo, joka havaittiin palovalvontaa suorittaneesta lentokoneesta iltapäivällä. Pelastuslaitos arvioi kahden aikaan iltapäivällä, että paloalue on saatu pääosin rajattua. Vaikeakulkuinen maasto vaikeutti sammutustöitä.

Kolarissa maastopalo lähti liikkeelle tynnyristä, jossa oli poltettu puuroskaa. Tuli levisi maastoon kovan tuulen mukana. Pelastuslaitos rajasi palon leviämisen.

Koko Suomessa on voimassa maastopalovaroitus, mikä tarkoittaa, että avotulen teko on kiellettyä.

Kuuromaista sadetta

Forecan sääennuste ei lupaa helpotusta maaston kuivuuteen. Sadekuurot ovat lähinnä paikallisia.

Maanantaina päivällä sadekuuroja luvataan lähinnä Suomen keskiosaan ja Keski-Lappiin, mutta iltapäivän edetessä Keski- ja Pohjois-Lappiin levittäytyy kuuroja lännestä. Lapin sadekuurojen yhteydessä voi myös ukkostaa.

Tiistaina yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia Suomen keskiosassa. Pohjoisessa iltapäiväkuuroja on odotettavissa paikoin.

Lue myös:

    Uusimmat