Touko Aallon kolumni: Sote on umpikujassa – hallituksella ei ole enää mitään, mihin vedota

Kaikki tahtovat sote-uudistuksen, mutta esitetyssä muodossa sitä ei kannata kukaan. Paitsi tietysti hallitus itse ja sekin on riitainen keskenään, kirjoittaa vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto MTV:n Nettivieras-kolumnissaan.

Kaikki puolueet ovat allekirjoittaneet sote-uudistuksen tavoitteet terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisesta, kustannusten hillitsemisestä ja saumattomista hoivaketjuista, mutta hallituksen esittämässä muodossa yksikään tavoitteista ei toteudu.

Kaiken kukkuraksi hallituksen malli on sen oman hallitusohjelman vastainen.

Ministeri: Sote-järjestelmä huutaa isäntää tai emäntää taloon 2:15

Hallitus ei ole kuunnellut perustuslakiasiantuntijoita, professoreita, alan asiantuntijoita eikä edes omien lakiensa vaikutusarviointeja.

Uutena säkeistönä vanhassa virressä on se, että hallitus ei kuuntele nyt edes Suomen korkeimman oikeusasteen esityksiä ja vieläpä vähät välittää EU-tuomioistuimen päätöksistä.

Hallitus on vedonnut siihen, että sen ei tarvitse käyttää markkinamalliaan EU:n komission arvioitavana, koska komissio on hyväksynyt Slovakian sairausvakuutusmallin. Se muistuttaa Suomen mallia sikäli, että valtion yhtiö kilpailee asiakkaista yksityisten yritysten kanssa markkinoilla.

Nyt EU-tuomioistuin on päättänyt, että Slovakian tilanne on EU:n valtiontukisäädösten vastainen: sairausvakuutusasiakkaista kilpaileminen on taloudellista toimintaa ja niinpä slovakialainen valtionyritys on kilpailu- ja valtiontukisäännösten piirissä. Suomella ei ole enää siis mitään, mihin vedota.

Tästäkään huolimatta jääräpäinen hallitus ei aio saattaa valinnanvapausmalliaan EU:n komission arvioitavaksi.

On hyvin mahdollista, että EU-tuomioistuin toteaisi Suomen valinnanvapausmallin sisältävän kiellettyä valtiontukea. Maakuntien liikelaitokset, joilla on konkurssisuoja ja veroetuja, kilpailevat asiakkaista yksityisten yritysten kanssa terveysmarkkinoilla.

Suomi on tässä ottamassa valtavan riskin kaikista varoituksista huolimatta: jos EU:ssa myöhemmin todetaan valinnanvapausmallin sisältävän kiellettyä valtiontukea, siitä seuraa todennäköisesti korvausvastuita ja lisäksi järjestelmää on muutettava. Valinnanvapausmarkkinoilla toimivat yritykset voivat vaatia korvauksia markkinaosuuksista ja voitoista, jotka ne ovat menettäneet epäreilun kilpailuasetelman takia maakunnalle.

Mutta hallitus on niin mielistynyt omaan markkinamalliinsa, ettei se uskalla viedä sitä komission arvioitavaksi. Arviointi voisi hidastaa sote-uudistuksen etenemistä ja toisekseen siitä saattaisi seurata se, että maakunnan sote-keskukset olisi pakko yhtiöittää. Ja eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti viime kesänä, että pakkoyhtiöittäminen on Suomen perustuslain vastainen.

Tämä onkin pattitilanne ja pirunnyrkki, jonka avaaminen voi osoittautua mahdottomaksi. Niinpä hallitus on päättänyt sulkea silmänsä tosiasioilta ja aikoo mistään piittaamatta paahtaa umpikujaa eteenpäin. Tosiasioiden kieltäminen tuntuu olevan Sipilän hallituksen ohjenuora.

 

Lue myös:

    Uusimmat