Mainos

Totuus ihon valkaisusta

Moni pitää kauniina sitä, minkä haluaa saada omakseen ja mitä koskaan ei voi tavoittaa. Yritykset valkaista tummaa ihoa ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin – ja pyörittää miljardien eurojen bisnestä.

Kalpeaihoisten suomalaisten on vaikea ymmärtää, miten tavoiteltu ominaisuus vaalea iho on Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa. Me käytämme aikaa, rahaa ja vaivaa saadaksemme kauniisti ruskettuneen ihon lyhyen kesämme aikana, etelään suuntautuneella lomamatkalla tai voiteilla, puutereilla ja luontaistuotteilla. Varsinkin kaamosaikaan rusketus kertoo muille ihmisille, että tälläpä tytöllä on ollut varaa käydä aurinkorannoilla.

Statuksen lisäksi rusketukseen liitetään näillä leveysasteilla mielikuva terveydestä. Päivettyneen ihmisen uskotaan myös ulkoilevan, ja raitis ulkoilma, jos mikä, on suomalaisten mielestä parasta terveydenhoitoa.

Euroopan historiassa vaaleus on ollut valttia liki meidän päiviimme. Kauneusihanne on Suomessakin muuttunut, sillä vielä 1920-luvulla mainoksissa korostettiin ihon liljanvalkoisuutta. Vaaleus on ollut tapana yhdistää viattomuuteen, hyvyyteen ja jalosukuiseen syntyperään.

Esimerkiksi eteläisessä Aasiassa vaaleaa ihoa pidetään tänäkin päivänä jalona ja kuninkaallisena. Siellä, missä aurinko paistaa aina, vain kaikkein rikkaimmilla ihmisillä on ollut varaa olla sisätiloissa alamaisten paistuessa riisipelloilla.

Wanted: vaalea vaimo!

Vaalea iho on todella tavoiteltu ja vakava asia. Sitä pidetään avaimena menestykseen, esimerkiksi työnhaussa sen uskotaan vaikuttavan. Vanhan aasialaisen uskomuksen mukaan valkoinen iho voi kätkeä kolme ikävää ominaisuutta.

Rakkaudellakaan ei välttämättä ole niin väliä, kunhan morsian tai sulhanen vain on mahdollisimman vaalea. Esimerkiksi kolme neljästä malesialaisesta miehestä on sitä mieltä, että naiset olisivat kauniimpia vaaleaihoisina; Hongkongissa puolet naisista haluaisi vaaleamman miehen, mutta miehistä jopa kaksi kolmasosaa vaaleaihoisen vaimon. Jos vaaleammat siis pääsevät myös parempiin naimisiin, on ihan ymmärrettävää, että ihmiset ovat valmiita mihin tahansa.

Pelottavin esimerkki mahdottoman tavoittelijasta lienee Michael Jackson, jonka on ensin arveltu turvautuneen meikkeihin ja vaalennusaineisiin ja lopulta ihonsiirtoihin. Hän on itse kertonut ihonsa vaalenemisen johtuvan vitiligosta, autoimmuunitaudista, joka tuhoaa melanosyyttejä ja saa aikaan pigmentittömiä läiskiä iholla. Myöhemmin hänen on arveltu sairastavan myös SLE-tautia.

Vaarallista bisnestä

Miltei puolet 25–34-vuotiaista aasialaisista on käyttänyt ihoa vaalentavia aineita. Kauppa kukoistaa toki muuallakin, asiantuntijoiden arvioiden mukaan kyse on miljardien eurojen arvoisesta bisneksestä. Blanc Expert, White-Plus, WhiteLight, Future White Day, Blanc Purete, Fine Fairness – mielikuvilla myydään kosteusvoiteita, seerumeita, tehotippoja, naamioita, hieronta- ja kuorinta-aineita ja jopa deodoranttia.

Ihoa valkaistaan aineilla, jotka sisältävät steroideja ja myrkyllisiä määriä elohopeaa. Jälkimmäistä tosin pidettiin vielä parikymmentä vuotta sitten tehokkaana valkaisuaineena, mutta suurina määrinä se on tappava. Elohopea on hyvin haitallista keskushermostolle ja maksalle sekä erityisesti sikiöiden ja pienten lasten aivoille.

Vaalennusaineet ärsyttävät ihoa ja tuhoavat lopulta ihon luonnolliset suojakerrokset, joten iho tummuu entistä helpommin. Ikävä kyllä ihon valkaisussa tehokkaimmat aineet ovat myös kaikkein vaarallisimpia.

Lyijyvalkoinen ei ole ollut sen turvallisempi ihomaali ja vaalennusaine, mutta silti sitä käytettiin vuosisatojen ajan, vaikka vaarallisuus tiedettiin. Elimistöön kertyessään myrkyt tuhoavat käyttäjänsä terveyden ja johtavat kuolemaan.

Joskus kuulee puhuttavan kemiallisesta kuorinnasta tumman ihon vaalentamiseksi, mutta sen tarkoitus on ryppyjen ja arpien tasoittaminen, ei valkaisu. Käsittely saattaa tepsiä maksaläiskiin ja muihin pieniin pigmenttivaurioihin, mutta kasvoja ja koko vartaloa silläkään ei saa vaaleiksi.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen

Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.