F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Totuus dramaattisista Ferrari-potkuista: käännösvirhe johti F1-legendan irtisanomiseen – "Se vähän muuttui matkalla"

2:28
Damon Hill ja Alain Prost kertoivat parhaita F1-muistojaan C Moren lähetyksessä huhtikuussa 2019.

Alain Prostin kuuluisat potkuihin johtaneet sanat ymmärrettiin aikoinaan väärin, toteaa Ferrarilla F1-mestarin kanssa tallikaverina ajanut Jean Alesi. Prost ei hänen mukaansa kutsunut autoa rekaksi.

Prostin lähtölaskenta Ferrarilta käynnistyi loppuvuodesta 1991, kun ranskalainen oli sitä ennen ollut lähellä tuoda punaisille pitkään kaivatun maailmanmestaruuden edellisenä vuonna. Viimeistä edellisenä kalenterissa olleessa Japanin GP:ssä kaikki lähti alamäkeen.

Alesi oli tullut Prostin pariksi tuolle kaudelle ja sai tältä paljon apua, vaikka ilmapiiri tiimin sisällä näytti pahasti tulehtuneelta.

– Hän oli aina todella avoin minua kohtaan, vaikka odottelin jotain säätöjen pimittämistä ja muuta. Hän auttoi minua paljon, mutta valitettavasti se auto oli erittäin huono, Alesi kertoo F1-sarjan Beyond the Grid -podcastille.

– Edellisenä vuonna he olivat melkein voittaneet mestaruuden, mutta seuraavana emme voittaneet yhden yhtä kisaa. Kaiken lisäksi Alain sai potkut ennen kauden loppua.

Nelinkertaisen mestarin kerrottiin lehdistössä kutsuneen Japanin GP:n jälkeen autoaan rekaksi, mikä oli liikaa ylpeälle yhtiölle. Julkinen solvaaminen johti potkuihin. Gianni Morbidelli korvasi mestarin kauden viimeisessä kisassa Australiassa.

Prost muisteli tapausta myöhemmin Autosport-lehdelle vuonna 2013.

– Siihen aikaan kukaan ei välittänyt, miten asiat oikeasti olivat, Prost totesi median käyttäytymisestä.

– Muutaman kierroksen jälkeen (Japanissa) iskarit eivät enää toimineet, ja ohjaus oli uskomattoman raskas. Kisan jälkeen sanoin, että sen ajaminen oli kuin olisi ajanut jotain kamalaa rekkaa.

Toimittaja Tom Clarkson haluaa podcastissa täsmentää, miten Prostin lähtö tallista Alesin näkökulmasta meni. Alesin mukaan asiassa tapahtui kuitenkin käännösvirhe.

– Se vähän muuttui matkalla, sillä hän sanoi lehdistölle, että tarvitset kädet kuin rekkamiehellä. Se oli itse asiassa vähän sääli, Alesi kertoo potkuihin johtaneen tarinan todellisesta taustasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja