Toto Wolff, 48, ei ole pelkästään Valtteri Bottaksen pomo – kaksikon yhteinen taival alkoi erikoisella tavalla: "Hän ei halunnut minua"

F1-asiantuntijat ruotivat kuljettajavaihdokset – Mika Salo epäileväisenä Carlos Sainzista:"Hänestä ei ole haastajaksi" 7:19
Videolla käydään läpi F1-kuljettajamarkkinoita.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff on tullut tunnetuksi yhden F1-historian ylivoimaisimman tallin kapellimestarina. Hänen alaisuudessaan Mercedes on napsinut mestaruuksia yksi toisensa jälkeen. Tuoreeltaan Wolff muisteli sitä, miten hänen ja suomalaiskuljettajan Valtteri Bottaksen yhteinen taival alkoi.

48-vuotias Wolff ajoi itse pitkään eri autoluokissa, minkä jälkeen hän ryhtyi sijoittajaksi.

Wolff tutustui Bottakseen aikana, jolloin suomalaiskuski ajoi vielä pienemmissä luokissa.

– Yritin auttaa nuoria kuljettajia taloudellisesti ja antamalla heille vinkkejä. Jossain vaiheessa Motopark Academyn pomo Timo Rumpfkeil soitti minulle. Hän sanoi, että hänellä on ”poikkeuksellinen poika, jolla ei ole niin paljoa resursseja takanaan”. Hän kysyi, että voisinko ottaa hänet manageroitavaksi, Wolff muisteli Mercedeksen haastattelussa.

– Sanoin, että ei. Minulla oli ollut huonoja kokemuksia nuorista kuljettajista, jotka olivat kiitollisia silloin, kun heillä oli vaikeaa ja he ikään kuin unohtivat sinut, kun he alkoivat menestyä. Sanoin, että en halua lähteä tuohon.

– Muutaman kuukauden päästä Timo soitti ja sanoi, että Valtteri on voittanut ensimmäisen Formula Renault -kisansa Saksassa. Sanoin, että ”sehän oli odotettua sanomasi perusteella”. Hän jatkoi, että ”kyllä, mutta hän voitti ensimmäisen kisan 27 sekunnin ja toisen 24 sekunnin erolla”. Ajattelin, että okei, tuo ei ole ihan tavallista. Ja sitten Valtteri soitti minulle. 

– Hän kysyi, että voisimmeko tavata. Sitten tapasimme. Hän saapui toimistooni ja sanoi, että ”en halua sinua managerikseni, haluan neuvoja”. Hän tuli yksin, hänellä ei ollut perhettä mukanansa. Hän osoitti jo silloin luonteensa. Hän on peloton, kilpailullinen ja älykäs. Hänessä on hiljaisen ja rauhallisen suomalaisen miehen puoli, mutta sen alla on kovapäisen kilpailijan luonne.  

– Loppujen lopuksi päädyimme muutaman ystäväni ja Mika Häkkisen kanssa auttamaan häntä urallaan eteenpäin, Wolff muistelee.

Itävaltalainen F1-vaikuttaja Wolff on ollut merkittävässä asemassa Bottaksen uran varrella. 2010-luvun alkuvaiheilla Wolff toimi Williamsilla samoihin aikoihin, kun brittitalli nosti Bottaksen kisakuljettajakseen.

Wolff siirtyi piakkoin Mercedekselle, missä hänellä oli näppinsä pelissä, kun saksalaistalli etsi korvaajaa F1-sarjan jättäneelle Nico Rosbergille.

Valinta kohdistui Bottakseen, Wolffin suojattiin.

Muokattu 19.5.2020 kello 15.17: Korjattu Wolffin synnyinmaa Itävallaksi.

Lue myös:

    Uusimmat