Michael Schumacher yritti tuhota Nico Rosbergin häikäilemättömällä pelillään: vessatemppu Monacossa ja puolialastomat palaverit osuivat lopulta omaan nilkkaan – "Ajattelin vain, että voi hyvä luoja"

Michael Schumacher ei ollut helppo kilpakumppani tai tallikaveri. Nico Rosbergille tämä kävi selväksi viimeistään kaksikon yhteisinä Mercedes-vuosina 2010–2012.

Williams-tallissa F1-taipaleensa aloittaneen Rosbergin ura sai uuden suunnan, kun vastikään maailmanmestaruuden voittaneen Brawn GP:n ostanut Mercedes GP vahvisti palkanneensa hänet marraskuussa 2009 kuljettajakseen kaudelle 2010.

Taru näytti tähtiin kirjoitetulta. Saksalainen talli. Saksalainen kuljettaja. Mikään ei voisi mennä pieleen.

Kunnes tasan kuukautta myöhemmin Mercedes julkaisi uuden lehdistötiedotteen: Michael Schumacher palaa F1-kuljettajaksi kolmivuotisella sopimuksella.

Seitsenkertainen maailmanmestari oli ehtinyt viettää lopettamisensa jälkeen kolme sapattivuotta, mutta Rosberg muistelee Formula1.comin julkaisemassa haastattelussa, ettei viettänyt joulua 2009 kovin hyvillä mielin.

– Se ei ollut hyvä hetki. Olin alkuun innoissani, kun tiesin, että voisin johtaa Mercedestä. Schumacherin nimi ei ollut näköpiirissäkään, eikä kukaan edes puhunut hänestä. Ja sitten yhtäkkiä Ross (tallipäällikkö Brawn) soitti minulle ja sanoi, että: ”Ai niin, muuten… Tallikaverisi ei ole Jenson Button tai Nick Heidfeld. Se on Michael Schumacher.”

– Ajattelin vain, että voi hyvä luoja. Mielessäni pyöri hulluja ajatuksia. Ajattelin, että minulla ei olisi mahdollisuuksia ja talli kääntyisi minua vastaan, kun Michael manipuloisi tilanteen edukseen. En tiennyt, pysyisinkö hänen vauhdissaan. Hän on historian suurin kuljettaja, onko minulla mitään mahdollisuuksia? Se oli aika hullu hetki.

Alkun Schumacher olikin Mercedeksellä lähes Jumalan asemassa.

– Kun meillä oli strategiakokouksia, minun strategiastani keskusteltiin Michaelin kanssa, ei minun kanssani, vaikka istuin siellä. Huomautin tästä, kävimme asiaa läpi yhdessä, ja sillä oli suuri vaikutus. Siitä lähtien ne kokoukset menivät paremmin. Koin oloni mukavammaksi, ja sain huomiota, Rosberg muistelee.

Asetelma jännitti tuolloin 24-vuotiasta Rosbergia erityisesti siksi, että hän tiesi, ettei Schumacher olisi uhka vain radalla vaan myös sen ulkopuolella.

– Michael on psykologinen peto. Oli uskomatonta oppia häneltä niiden kolmen vuoden ajan. Hänen ei edes tarvitse yrittää, se kaikki tulee luonnostaan. Hän yrittää päästä kilpakumppaneidensa pään sisään, ja minä olin hänen tallikaverinsa, joten olin hänen kovin kilpakumppaninsa. Sitä jatkui aamusta iltaan. Esimerkkejä on lukuisia.

Yhtenä esimerkkinä Rosberg mainitsee "vessajutun Monacossa".

– Aika-ajojen alkuun oli viisi minuuttia. Pilttuussa on vain yksi vessa. Michael oli siellä ja tiesi minun olevan ulkopuolella, koska koputin oveen kuin hullu ja pyysin päästä sisään, sillä aika-ajot olivat alkamassa. Hän oli siellä kaikessa rauhassa, katseli kelloaan ja tiesi aiheuttavansa minulle yhä enemmän stressiä. Kun aikaa oli enää minuutti, hän tuli ulos kaikessa rauhassa ja pahoitteli. Hän väitti, ettei tiennyt minun olleen oven ulkopuolella. Olin siinä vaiheessa jo täysin paniikissa.

Toinen Rosbergin mainitsema henkisen pelin temppu nähtiin Schumacherilta melko usein, ja se oli huomattavasti edellistä erikoisempi.

– Hänellä oli tapana kävellä insinöörien huoneeseen ilman paitaa ihan vain siksi, että hän halusi esitellä vatsalihaksiaan. Se oli taas yksi osoitus hänen vahvuudestaan; hän yritti saada kaikki paikallaolijat vaikuttuneeksi. Hänen kroppansa oli kuin veistos.

Vaikka Schumacherin temppuilu jatkui Rosbergin rinnalla kaikkiaan kolmen vuoden ajan, toisen polven F1-tähti ei ollut kukkoilusta moksiskaan. Schumacherin paluu epäonnistui pahasti, ja hän hävisi Rosbergille kaikilla kolmella kaudella. Pisteet menivät Rosbergille 324–197, palkintokorokesijoitukset 5–1 ja voitot 1–0.

Kauden 2012 päätteeksi Schumacher löi lopullisesti ajohanskat naulaan. Rosberg sai vastaansa uuden haasteen. Lewis Hamiltonin nimeltään.

Lue myös:

    Uusimmat