Isä paljastaa: Valtteri Bottaksen F1-nousuun upposi satojatuhansia

4:23

F1-mestaritalli Mercedekselle siirtyvän Valtteri Bottaksen nousu kartingradoilta ammattikuljettajaksi on kurittanut Rauno-isän kukkaroa reilulla 200 000 eurolla.

Se on vain pieni siivu siitä rahamäärästä, jonka siivousfirmaa pyörittävä Rauno Bottas ja myöhemmin Valtterin managerit ovat koonneet yhteistyökumppaneilta.

– Kun alettiin kilpailla enemmän Suomen ulkopuolella, vuosibudjetit aina tuplaantuivat edelliskaudesta, Rauno Bottas muisteli STT:n haastattelussa vuonna 2013.

– Kaudella 2005 budjetti oli 50 000 euroa ja kartingin uran viimeisellä kaudella (2006) satatuhatta. Kun noustiin formula Renaultiin (2007) budjetti oli jo 340 000 euroa, Bottas kertoo.

Kun kustannusten nousu jyrkkeni kartinguran jälkeen, Bottas löysi tukijakseen Wihurin pääomistajan Antti Aarnio-Wihurin ja sittemmin myös Kemppi Oy:n.

– Oltiin saatu Wihurin paikalliselta tehtaalta tukea, ja oltiin heidän kesäjuhlissa esittelemässä kalustoa, kun Antti tuli käymään. Hän käveli suoraan meidän telttaan, kysyi mitä porukkaa. Minä kerroin ja kysyin Antilta, että autatko jos tästä jotain tulee. Hän sanoi, että soita, jos tarvitsette apua.

Vajaat pari vuotta myöhemmin Bottas soitti ja sai apua.

– En tiedä paljonko onnella on tekemistä näiden asioiden kanssa, mutta tämä oli ihan sattumaa, Bottas sanoo.

Ammattilaisten hoiviin 2008

Samat yritykset jatkoivat Bottaksen tukena sen jälkeen kun managerit Toto Wolff, Mika Häkkinen ja Didier Coton ottivat Valtterin suojiinsa. Ranskalainen Coton on sittemmin poistunut taustalta. Kauden 2008 menestys formula Renaultilla osoittautui ratkaisevaksi Valtterin uralla.

– Valtteri varmisti eurocupin voiton Barcelonassa. Kun juoksin palkintojenjakoon, Wolff soitti ja onnitteli. Minulta tuli siihen aika spontaanisti, että kiitos kannustuksesta, luovutan pojan nyt sinulle. Pidä huolta. Wolff sanoi pitävänsä ja on ollut sanojensa mittainen mies, Rauno Bottas muistelee.

7:21

Uusien managereidensa johdolla Valtteri siirtyi F3-autoihin, ajoi GP3-mestariksi ja päätyi Williamsille. Mutta mikä isän silmin teki Valtterista F1-kuljettajan?

– Sanon aina, että menestys on puettu raskaan työn viittaan. Valtteri on määrätietoinen ja rehellinen itseään kohtaan. Hänellä on valmiutta hyväksyä omat heikkoudet ja näkemys siitä, mitä voi saavuttaa kovalla työllä. 

Mercedes julkisti maanantaina Bottaksen ensi kauden kattavan sopimuksen. Suomalaisen paikan Williamsilla ottaa uransa jo kertaalleen marraskuussa lopettanut Felipe Massa. Bottaksen tallitoverina ajaa kolminkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja