Toteutuuko oikeustaju tuomioissa? Viranomaisen mielestä kovempia rangaistuksia ei tarvita – ”Suomen järjestelmä menestystarina”

Toteutuuko kansalaisten oikeustaju tuomioissa? 9:00

Maassa pitää olla rikosoikeusjärjestelmä, mutta se ei saa nousta yliarvostettuun asemaan, toteaa Huomenta Suomessa vieraillut apulaisosastopäällikkö Aarne Kinnunen oikeusministeriön kriminaalipoliittiselta osastolta.

– Ei voida kuvitella, että vain rangaistuksia koventamalla voidaan vaikuttaa rikollisuuteen. Turvallisuus muodostuu monista asioista, hän toteaa.

Hän korostaa kansalaisten turvallisuudessa ja rikollisuuden vähentämisessä olevan mukana koko yhteiskunta, ei vain rikosoikeusjärjestelmä. Tähän kuuluvat muun muassa sosiaalipolitiikka ja tulonjako.

– Suomalainen rikosoikeusjärjestelmä on menestystarina. Olemme laskeneet vankiluvun yhdestä Euroopan korkeimmista matalimpiin. Silti elämme eräässä maailman turvallisimmista maista, hän toteaa.

Kansalaisten oikeustaju ja rangaistukset eivät kohtaa 5:38

Mediassa esiin nousevat törkeimmät rikokset

Aika ajoin erityisesti seksuaalirikoksissa puhuessa vaaditaan kovempia rangaistuksia. Kinnunen katsoo, että tyytymättömyyden taustalla on osittain nykyinen uutismaailma. Mediassa esiin nousevat erityisesti törkeimmät ääritapaukset, eivätkä esimerkiksi tapausten lieventävät asianhaarat tai kokonaiskuva käy ilmi.

– Suurin osa rikoksista on maltillisempia, hän toteaa.

Hän kuitenkin lisää, että esimerkiksi raiskausten osalta rangaistusasteikko antaa tarvittaessa myöten kovempiin tuomioihin.

Jutun alussa olevalla videolla Kinnunen kertoo myös kuinka rangaistusjärjestelmä heijastelee yhteiskunnan arvoja. Esimerkiksi ennen omaisuuden arvo oli tätä päivää suurempi.

Lue myös:

    Uusimmat