Tosi-tv-ohjelmaan vai ei? Valtaosa suomalaisista ei jakaisi elämäänsä

Siitä huolimatta, että tositelevisio-ohjelmat ovat nykyään suosittua viihdettä, ei valtaosa suomalaisista suostuisi tai uskaltaisi sellaisessa elämäänsä avaamaan. Tämän kertoo AVAn lukijakysely.

Erilaiset tosi-tv-sarjat houkuttelevat niin tavallisia ihmisiä kuin julkisuuden henkilöitäkin osallistumaan kuvauksiin: on olemassa erilaisia kilpailuita, deittailusarjoja, työpaikan tai rakkauden etsimistä, oman arjen kuvaamista – lista on lähes loputon. Kysyimme, kuinka moni AVAlainen olisi valmis paljastamaan elämänsä kokonaisuudessaan tositelevisio-ohjelmassa. Noin 52 prosenttia oli sitä mieltä, ettei lähtisi tällaisiin sarjoihin ja syitä oli monia. Osa tunnusti yksinkertaisesti olevansa liian ujo, kun taas toiset pelkäsivät nolaavansa itsensä tai menettävänsä esimerkiksi työnsä.

Noin 32 prosenttia taas kertoi voivansa hyvinkin osallistua tosi-tv-sarjaan. 16 prosenttia vastaajista epäröi osallistumisensa suhteen, mutta voisi erityistilanteessa kuvitella sitä.

Muodonmuutos tai elämäntaparemontti kelpaa

32 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että voisi osallistua tosi-tv-ohjelmaan ja 16 prosenttia miettisi vielä, mutta voisi erityistilanteessa suostua. Kiinnostavimpia ohjelmia olivat vastausten perusteella elämäntaparemontin tai muodonmuutoksen sisältävät ja selviytymisohjelmat.

"Olen aina halunnut, että minusta tehtäisiin elokuva. Se kertoisi elämästäni. Siitä, mitä olen kokenut, ja unelmistani, joita olen saavuttanut. Enemmän se kuitenkin kertoisi ystävistäni ja heidän rakkauselämästään. Elokuvassa haluan olla päätähtenä jonkun miehen kanssa – vaikka Jasper Pääkkösen tai Mikko Leppilammen. Tämä suomalainen elokuva nähtäisiin televisiosta ja kaikki katsoisivat sen."

"Olen todella ujo, mutta olisi silti hienoa päästä Iholla-ohjelmaan tai johonkin muodonmuutosohjelmaan."

"Olisi ihan päästä juuri elämäntaparemonttiin ja muodonmuutosohjelmaan. Itse sokeutuu omiin tapoihinsa niin, että jonkun ulkopuolisen silmää välillä kaipaisi."

"Voisin osallistua Selviytyjät-ohjelmaan, jossa olisi pärjättävä luonnon armoilla."

"Haluaisin kokea jotain Selviytyjien tai Pelkokertoimen kaltaista itsensä ylittämistä. BB tai muut älyttömyydet jättäisin väliin."

"Kaikki tosi-tv-ohjelmat, joissa etsitään jonkinlaista taitoa tai osaamista ovat miellyttäviä ja parhaimmillaan edistävät jopa uraa. Näin ollen tällaiseen voisin osallistua. Mutta kaikki muu hömppä, kuten Ruotsin miljonääriäidit yms. sopivat aivot narikkaan -päiviä varten. Itse en esimerkiksi osallistuisi ikinä Big Brotheriin."

"En ole julkisuudenkipeä!"

Yli puolet, 52 prosenttia, vastanneista ei osallistuisi tosi-tv-ohjelmaan mistään hinnasta. Osallistumista janoavia nimitettiin vastauksissa muun muassa tyrkyiksi ja julkisuudenkipeiksi, eikä syytä elämänsä avaamisesta koko Suomelle ymmärretty. Moni halusi myös suojella omaa yksityisyyttään.

"Tosi-tv on vain tyrkkyjen ihmisten tapa saada se vartti mainetta ja säihkettä mediassa. Riippumatta siitä, millainen tosi-tv on kyseessä."

"Karmeata julkisuutta ja tyhmiä juttuja... Saisi hävetä loppuiän!"

"Julkinen ammatti! Rakastan työtäni ja sen myös haluan pitää. Eikä moiseen hullutukseen ole muutenkaan kiinnostusta."

"Olen liian ujo tunkeakseni lärviäni telkkariin."

Iholla-sarjan toinen tuotantokausi alkaa AVAlla maanantaina 14.1.

Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: AVAn kysely, tammikuu 2013

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja