Mainos

Torino, Tallinna, Pariisi vai Ii? Joku voittaa tänään ilmastopalkinnon – Nenosen huoltoasemalla kisastudio ja voittajalippiksiä

Vajaan 10 000 asukkaan pohjoissuomalainen Iin kunta on ehdolla Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailun voittajaksi. Kilpasarja on ”Ilmastonmuutos”. Finaalissa on Iin lisäksi mukana Pariisi, Torino ja Tallinna.

– Kyllähän täällä on tehty valtavasti ja pitkäjänteisesti työtä tämän asian eteen. Silti on hienoa olla finaalissa kovassa joukossa, sanoo kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Iin kunta on aloittanut jo vuosia sitten strategian, jolla se pyrkii 80 prosentin päästövähennyksiin vuonna 2020 ja täysin jätteettömäksi kunnaksi vuonna 2050. Tällä kertaa kyseessä ei ole pelkkä sanahelinä, sillä saavutuksia on jo pitkä rivi.

– Meillä on vaihdettu kaikista kunnan kiinteistöistä pois öljylämmitys ja hankittu kuntaan sähköautoja. Lisäksi meillä on paljon aurinkoenergiaa, kertoo Alatossava.

Ii on Suomen mittavin aurinkosähkön hankkija kuntien yhteishankinnassa, lisäksi Iissä on yksi Suomen suurimpia tuulivoimakeskittymiä. Tänä vuonna yksitoista kunnan kiinteistöä siirtyy osin aurinkosähkön käyttöön. Myös kaikki koulut ja päiväkodit ovat mukana 50/50-energiansäästökonseptissa. 

– Tästä ollaan kouluissa oikein innoissaan ja oppilaat ovat perustaneet työryhmiä, joissa energiankulutusta seurataan ja minimoidaan. Aina kun säästyy euro, oppilaat saavat siitä toisen puolen, toinen menee kunnalle, kertoo Alatossava.

Koululaisille rahaa ja päätösvaltaa

Ojakylän koululle on kertynyt jo parin tuhannen euron potti, jonka käytöstä päättävät oppilaat.

– Me ollaan hankittu koululle pelejä, kertoo nelosluokkalainen Iita Kimpimäki.

Hän mittaa tiistaina koulutilojen lämpöä mukana kulkevalla mittarilla, joka osoittaa reaaliaikaisesti luokkahuoneen lämpötilan. Kaapo Krum puolestaan seuraa lux-mittarilla valolukemia.

– Jos on riittävän valoisaa, vain osa luokan valoista tarvitsee pitää päällä. Yleensä ikkunanpuolen valoja ei tarvitse pitää päällä, kertoo Kaapo.

Opettaja Maria-Riitta Paaso kertoo, että oppilaita motivoi nimenomaan se, että kaikki pääsevät nauttimaan säästöjen hyödyistä.

– Tällä hetkellä meillä on 1 500 euroa käyttämätöntä rahaa ja suunnitelmia kyllä on, sanoo Paaso.

Tänä iltana jännitystä

Kunnassa on myös reaaliaikainen veden, sähkön ja lämmön seurantajärjestelmä, jossa kaikki kuntalaiset pääsevät näkemään energiankulutusta avoimesti. Kuntalaiset osallistuvat myös vähähiilisen kunnan suunnitteluun.

– Meillä oli keväällä iso uuden kuntakeskuksen kartta, jossa kuntalaiset saivat ideoida palveluja ja pohtia energiatehokkuutta, kertoo Alatossava.

Ii on jo saanut Pohjoismaisen ministerineuvoston Yhteistyö-palkinnon, tänä iltana selviää, ropiseeko kultaa myös EU:n ilmastopalkinnon muodossa. Nenosen huoltoasemalla alkaa kello 19.00 kisastudio, johon on jo toiveikkaasti painettu lippiksiä tekstillä ”Euroopan paras”.

Finaali nähdään suorana nettistriimauksena Brysselistä ja tieto voittajasta selviää kymmenen maissa illalla. MTV Uutiset seuraa kilpailun etenemistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.