TOP 10: Nämä ovat suomalaisten yleisimmät iho-ongelmat

Jokaisella meistä on joko pienempiä tai isompia haasteita ja huolia niin ihon hoidon kuin kunnonkin kanssa. Mitkä lukeutuvat suomalaisnaisten yleisimpiin iho-ongelmiin?

Ihon kuntoa voi parantaa ja ikääntymisen merkkejä hidastaa suojaamalla iho auringolta, kiinnittämällä huomiota omaan elämäntyyliin – uneen, stressiin, tupakoimattomuuteen ja ruokavalioon – sekä panostamalla säännölliseen ihonhoitoon. Kauneusvinkkien Suuressa kauneuskyselyssä* lähes 2 800 naista arvioi oman ihonsa tuomia haasteita ja ongelmia. Mitkä ovat yleisimmät iho-ongelmat suomalaisnaisilla – ja miksi?

1. sija: Epäpuhtaudet suurin riesa

Suurin osa, lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoi epäpuhtauksien, kuten finnien ja mustapäiden, olevan suurin iho-ongelma. Epäpuhtaudet olivat etenkin 15–35-vuotiaiden naisten päänvaiva, sillä yli 60 prosenttia heistä kertoi kärsivänsä epäpuhtaasta ihosta. Kyselyyn vastanneista tupakoitsijoista lähes 50 prosenttia kertoi kärsivänsä epäpuhtauksista.

Etenkin rasvoittuvalla ja atooppisella iholla epäpuhtaudet koettiin vahvimpana, mutta myös normaalilla ja kuivalla iholla esiintyy epäpuhtauksia: mustapäitä ja muita epäpuhtauksia syntyy, koska kuivan ihon pinta on niin "kireällä", että talitiehyet eivät pääse puhdistumaan, vaan ihon luonnollinen tali kasaantuu huokosiin. Lue myös: Asiantuntija vastaa: Miten hoitaa kuivaa ja epäpuhdasta ihoa?

2. sija: Etenkin naisilla taipumusta kuivaan ihoon

Toiseksi eniten huolta aiheutti kuiva iho, joka oli niin nuorten 15–35-vuotiaiden että vanhempien yli 55-vuotiaiden naisten ongelma. Lähes 40 prosenttia kyselyyn vastanneista koki kuivan ihon ongelmalliseksi.

– Naisten iho on taipuvaisempi kuivuuteen kuin miesten iho. Syitä siihen ovat muun muassa hormonitoiminta ja ohuempi iho. Ohueen ihoon tulee ikääntymisen myötä usein myös näkyviä laajentuneita hiusverisuonia etenkin poskille, Suomen Kosmetologien Yhdistyksen Opiston ammatinopettaja Taina Raivio kuvailee.

3. sija: Tummat silmänaluset viestivät monesta vaivasta

Kolmanneksi yleisin ongelma oli tummat silmänaluset, jotka lukeutuivat etenkin 15–45-vuotiaiden naisten ongelmaksi: yli 40 prosenttia heistä koki silmäalusiensa olevan huomiota herättävän tummat. Kuivan ja couperosaihon ohella tummat silmänaluset olivat myös 55–64-vuotiaiden suurimpia riesoja.

Tummat silmänaluset eivät ainoastaan viestitä huonosti nukutuista öistä, vaan muun muassa perintötekijät, tupakointi, anemia, ihon kunto ja vanheneminen vaikuttavat ihon laatuun ja siihen, ilmestyvätkö silmien alle tummat "renkaat". Lue myös:Tavoitteena kirkas katse? Näin pääset luonnollisesti eroon tummista silmänalusista

Kyselyyn vastanneista tupakoitsijoista 40 prosenttia kertoi kärsivänsä tummista silmänalusista. Samean ihonvärin ohella tummat silmänalukset ja silmänympärysihon turvotus ovat ihon väsymyksen ja ikääntymisen ensimerkkejä.

TOP 10: Millaisia iho-ongelmia suomalaisilla on?

1. Epäpuhtaudet (48 prosenttia)

2. Kuiva iho (40 prosenttia)

3. Tummat silmänaluset (38 prosenttia)

4. Rasvoittuva iho (35 prosenttia)

5. Punoittava iho (31 prosenttia)

6. Suuret ihohuokoset (29 prosenttia)

7. Couperosa (19 prosenttia)

8. Atooppinen iho (12 prosenttia)

9. Akne (10 prosenttia)

10. Ei mitään (6 prosenttia)

Loput viisi prosenttia vastanneista kertoi kärsivänsä muun tyyppisistä iho-ongelmista.

Millaisia iho-ongelmia sinulla on? Miten hoidat niitä? Kommentoi!


Lisää Suuren Kauneuskyselyn tuloksia:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Suuri Kauneuskysely 2013 (tiedot kerätty 28.5.–9.8.2013)

Lue myös:

    Uusimmat