Tönimään kehottaneelle lastentarhanopettajalle varoitus – "Hyvin harvinaista, asia ei saa olla tabu"

Toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari Suomen lastenhoitoalan liitosta pitää epäasiallisesti käyttäytyneen lastentarhanopettajan tapausta harvinaisena. Porin kaupunki on antanut varoituksen lastentarhanopettajalle, joka oli kehottanut päiväkodissa muita lapsia tönimään viisivuotiasta tyttöä. 

Yle kertoo, että opettaja saa jatkaa kaupungin palveluksessa, ja hänelle tarjotaan työssä jaksamista parantavia toimia.

Pitkään alalla ollut Eila Seppälä-Vessari sanoo, että yleisimmin ylilyönnit lapsia kohtaan ovat verbaalisia.

– En ole oikeastaan aikaisemmin kuullut, että ihan näin fyysiselle tasolle olisi menty lapsia kohtaan, enemmänkin se on varmasti verbaalista. 

Seppälä-Vessari pitää oikeana linjana sitä, että varoituksen lisäksi kyseisen lastentarhanopettajan työssä jaksamista tuetaan.

– Tämä on sen verran harvinaista, etten suoraan osaa sanoa mikä on yleinen käytäntö, mutta tietysti varoituksen lisäksi pitää etsiä keinoja miten työntekijä voi selviytyä, ja olla entistä tarkempana tilanteen suhteen.

Ryhmät levottomia, sijaisia puuttuu

Eila Seppälä-Vessari sanoo, että henkilökunnan epäasiallisesta käytöksestä lapsia kohtaan ei paljonkaan puhuta.

– Ei se kuitenkaan saisi olla tabu. Muilla työntekijöillä on iso rooli tilanteisiin puuttumisessa, jos työntekijä ei itse huomaa menevänsä liian pitkälle. Nämä asiat eivät saa olla tabu, vaan ne pitää ottaa puheeksi työntekijöiden ja esimiesten kanssa.

Mahdollisia henkilökunnan ylilyöntejä lisää myös päiväkotien kiristynyt tilanne. Sijaisia ei saada ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistuminen on lisännyt levottomuutta, sanoo Seppälä-Vessari.

– Osapäiväisiä lapsia on enemmän ja se tekee tilanteen levottomaksi, kun lapsia tulee ja menee koko ajan. Sijaisia ei välttämättä saada, tai ei oteta, vaikka saataisiinkin, joten usein töitä tehdään alimitoituksella. Maahanmuuttajataustaisten lasten lisääntyminen ryhmissä tuo myös omat haasteensa, jos ei ole yhteistä kieltä.  Nämä asiat yhdessä ovat lisänneet työn rasittavuutta kymmenessä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat