Mainos

Toni Vilander hehkuttaa Sauberin ratkaisua: "Tulee kova kilpailuasetelma Kimin kanssa"

15:35

C Moren F1-asiantuntija Toni Vilander kehuu Sauberin ratkaisua palkata ensi kauden kisakuskiksi italialainen Antonio Giovinazzi, 24.

Video: Toni Vilander analysoi Kimi Räikkösen Sauber-siirron.

– Varmaan siinä kuunneltiin Ferraria, jos Ferrarilla on mahdollisuus päättää toista kuskia. Hyvä ratkaisu: nopea kaveri ja lahjakas kuljettaja, Vilander suitsuttaa.

Vilander on nähnyt Giovinazzin kyvyt lähietäisyydeltä ajettuaan tämän ja brasilialaisen Luis Felipe Deranin kanssa viime kesäkuussa Le Mansissa samassa Ferrarin 488 GTE -autokunnassa. He sijoittuivat LM GTE Pro -luokassa kuudenneksi.

– Giovinazzi on myös päässyt ajamaan Ferraria ja Sauberia testeissä useamman kerran, ja kyllä he varmaan tietävät, kuinka hyvä kaveri on kyseessä. Nyt on hienoa, että hän saa näyttöpaikan ja Ferrari toimii muutenkin aktiivisesti saadakseen nuoria akatemiakuskejaan liikkeelle, Vilander ruotii.

Giovinazzille tilaa tekee Marcus Ericsson, joka siirtyy neljännen Sauber-kautensa jälkeen tallin kolmoskuskiksi. Vilanderin mukaan Giovinazzin ottaminen tilalle on Sauberilta eteenpäin menemistä – Ericsson on ajanut Sauberilla tasapaksusti ja jäänyt esimerkiksi tällä kaudella tallikaverinsa, F1-debytantti Charles Leclercin jalkoihin. 

– Ericssonilla on aika vahva taloudellinen tuki, ja se varmaan hänen kannaltaan eniten painoi vaakakupissa. Näkisin kuitenkin, että Antonio ja Kimi (Räikkönen) on aika hyvä kuljettajakaksikko, jos tallia halutaan viedä eteenpäin ja mennä seuraavalle tasolle ja yhtään tulee parempi auto. Siinä voi olla ihan hyvät kemiat.

"Vie tallia eteenpäin"

Giovinazzin voi katsoa hyppäävän Sauberilla Leclercin saappaisiin. Monacolaiskuski siirtyy Ferrarille, kun hän on saanut tänä vuonna ajettua ensimmäisen F1-kautensa Sauberilla. 

Giovinazzille ensi kausi on ensimmäinen täysi F1-sesonki. Hänellä on toistaiseksi kokemusta kahdesta F1-kisasta, kun hän tuurasi loukkaantunutta Pascal Wehrleinia viime kaudella Australiassa ja Kiinassa.

Vilander näkee Giovinazzilla rahkeita Leclercin mallikelpoiseen korvaamiseen.

– Varmasti on aineksia ja edellytyksiä. Leclercin saldo pikkuformuloissa on vielä kovempi kuin Giovinazzilla, mutta Giovinazzi ajoi GP2-luokassa hyviä tuloksia ja aika huikean muutaman kisan. Hän on kyllä kova kuljettaja, mutta aika näyttää, suoriutuuko yhtä hyvin vai miten Leclerciin verrattuna. Tulokaskuskilla on tietysti kova paine.

Giovinazzin tuleva tallikaveri Kimi Räikkönen, 38, on sen sijaan nähnyt F1-maailmassa kaiken. Suomalainen vuoden 2007 maailmanmestari siirtyy Ferrarilta F1-uransa ensimmäiseen talliin Sauberille kaksivuotisella sopimuksella.

– Giovinazzin kannalta unelmatilanne olisi, että hän pystyisi pärjäämään hienosti Kimiä vastaan. Jos hän pystyy olemaan jopa edellä, se nostaa Giovinazzin arvoa tosi paljon, mutta jos hän on paljon perässä, se on huono homma. Sellainen kova kilpailuasetelma siihen tulee kokeneen Kimin ja tulokas-Giovinazzin välille. Se kisailutilanne vie tallia eteenpäin, Vilander perkaa. 

– Molemmat ovat ihmisenä hyviä tyyppejä, ei varmaan tule mitään ylimääräistä tallin sisällä. Työ tehdään siellä autossa ja kaikki muu on ihan linjassa.

"Ei siinä mitään skarppailla tai tsemppailla toista."

Vilanderin mukaan kokeneen kuskin roolia nuoremman kuljettajan kannalta korostetaan liiaksikin.

– Molemmat ajavat kuitenkin omaa autoaan. On siellä ne palaverit, telemetriat, pystyy vetämään auton säätöjä ja muuta, mutta se on samanmoinen kilpailutilanne kuin kaikista pikkuluokista lähtien – ei se radikaalisti formuloissa muutu. Siinä on kaksi tiimin eteen työtä tekevää kuljettajaa, joilla ei ole mitään turhanpäivästä, ylimääräistä toimintaa ajamisen ympärillä. 

– Ei siinä Kimillä muuta roolia ole. Hän yrittää ajaa niin lujaa kuin pystyy ja Giovivazzi tehdä oman työnsä niin hyvin kuin pystyy. Ei siinä mitään skarppailla tai tsemppailla toista. Omalla työnteolla viedään tallia eteenpäin ja suoritusta parannetaan.

Giovinazzi saa kuitenkin varmasti tulevaisuuteen tärkeitä eväitä konkari-Räikköseltä.

– Kimi ei varmaan näe mitään roolia Giovinazzin urakehityksessä, mutta Giovinazzi taas näkee, että on hänelle tärkeää, että hän pääsee sellaiseen ympäristöön, jossa on menestynyt kuski, joka on ajanut pitkän uran formuloissa. Hän voi löytää omalle formulauralle sieltä jotain sellaisia elementtejä, jotka kantavat pitkälle, Vilander summaa.

4:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.