Mainos

Toni ei halua toista lasta vain siksi, että ensimmäisellä olisi sisarus: "Onko se itsekästä?"

Toni halusi vain yhden kapsen. Hän saa kuulla kommentteja valinnastaan usein. 

Toni Nagylla on vain yksi lapsi – ja sehän ei muille kelpaa. Nagy kertoo Scary Mommy -sivustolla, miten ihmiset huomauttelevat hänen tyttärensä iästä: lapsi on "jo" nelivuotias, ja siksi tälle pitäisi hankkia sisarus pikaisesti, jotta lasten ikäero ei ole liian suuri.

Nagy ei kuitenkaan halua lisää lapsia.

– Kun kerron ihmisille, että olen tehnyt yhden ja valmis, he katsovat minua kuin olisin juuri pahoinpidellyt kissanpentua. "Mutta etkö halua lapsesi saavan sisaruksia?" "Eikö hän ole yksinäinen?" Ja tietysti "kahden kanssa on niin paljon helpompaa, koska he leikkivät toistensa kanssa", Nagy kuvailee.

Hän on ajatellut kommentoijien mainitsemia asioita lukemattomia kertoja. Nagylla itselläänkin on isoveli, jonka kanssa hänen oli ilo kasvaa.

– Kun en tee toista lasta, kiellän tyttäreltäni uniikin osan ihmisyyden kokemusta. Se tekee minut joskus surulliseksi. Silti veljen tai siskon antaminen tyttärelleni ei ole syy hankkia toista lasta, kun en halua toista lasta. Onko se itsekästä? Kyllä ja ei, Nagy kirjoittaa.

Nagyn lapsuudessa hänen vanhempansa tekivät paljon töitä. Isoveli vaikutti nuoren tytön silmissä ihastuttavalta seuralaiselta, mutta veli itse ei ollut tästä kovin innoissaan.

– Minulla oli sisarus, muttei häntä pantu tämän maan päälle viihdyttämään minua, ja vanhempani olivat kiireisiä omien elämiensä kanssa. Olin usein ihmisten ympäröimä, mutta yksinäinen, Nagy kuvaa.

Omaan lapseensa Nagy on muodostanut kiinteän suhteen: hän nukkui tytön kanssa samassa sängyssä, imetti tätä kolmevuotiaaksi ja viettää joka päivä aikaa vain lapseen keskittyen. Hän on omistautunut lapselleen tavalla, jolla hänen vanhempansa eivät ehtineet omistautua hänelle itselleen, koska perheessä oli toinenkin lapsi, joka kaipasi aikaa.

– Lapseni ei saa tuntea sisaruksen kanssa kasvamisen synnyttämää läheisyyttä, mutta hän jakaa erityisen siteen vanhempiensa kanssa. Tiedän joidenkin ihmisten uskovan, että lapsesta tulee itsekäs, ahne egoisti, jos hän on äidin ja isän ainoa huomion kohde – ja silti olen havainnut tilanteen täysin päinvastaiseksi, Nagy kuvailee.

– Tyttärelläni on turvallisuuden ja itsevarmuuden tunne, joka tulee siitä, että hän tietää, ettei hänen tarvitse kilpailla huomiosta, leluista tai, mikä tärkeintä, rakkaudesta.

Koska lapsia on vain yksi, Nagy on voinut tehdä tyttärestään kiinteän osan elämäänsä. Lapsen ei esimerkiksi tarvitse olla usein hoidossa, ja Nagy ottaa tämän mukaansa kokouksiin ja muihin sosiaalisiin tilanteisiin.  Lapsi osaa jo keskustella, koska on keskustellut aikuisten kanssa koko nuoren elämänsä.

– Tyttäreni kysyi hiljattain, milloin aion panna lapsen vatsaani, jotta hän voisi saada siskon. Sydämeni tykytti, kun kerroin hänelle, ettei niin tapahtuisi. Hän vastasi ainoalla kysymyksellä, jonka jokainen lapsi kysyy, "miksi?" Nielaisin ja valmistelin itseni. "No" selitin, "olen onnellinen, kun asiat ovat siten kuin ne ovat. Rakastan elämääni kanssasi, enkä halua asioiden muuttuvan. Onko se ok sinulle, jos en halua saada toista vauvaa?"

Nagyn tytär mietti asiaa hetken. Sitten hän vastasi "on, äiti, se on. Minäkin olen tosi onnellinen". 

Miten vanhemmuuttasi on arvosteltu? Kerro tarinasi:


***


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.