Tommi Mäkisen tiluksilta tihkuu pahaa enteileviä tietoja muille WRC-talleille – "Se on todella lähellä"

Tommi Mäkisen johtaman Toyota-tallin uuden GR Yaris -auton testiohjelmaan tuli reilu kuukausi sitten takapakkia, kun FIA kielsi talleilta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi testaamisen aina toukokuun loppuun saakka. Tuoreet tiedot kuitenkin kertovat, että testikielto on uuden Toyotan menestysmahdollisuuksia ajatellen pelkkä hidaste, ei este.

Toyotan on määrä kilpailla ensi vuonna rallin MM-sarjassa upouudella Toyota GR Yaris WRC:llä. Mäkisen kotimaisemissa Puuppolassa päämajaansa pitävä talli olisi toivonut, että heidän kilpakuljettajansa olisivat ehtineet jo tähän mennessä testata uutta autoa säännöllisesti, mutta koronavirustilanteen vuoksi sitä on päässyt testaamaan vain testikuljettaja Juho Hänninen.

Uutta autoa on ulkoilutettu viimeksi kaksi kuukautta sitten, kun Hänninen teki lyhyen testin Suomessa. Ennen tätä GR Yariksen vauhdista saatiin osviittaa Espanjassa, missä Toyota teki maaliskuun puolivälissä ajettuun Meksikon MM-ralliin valmistavat testinsä.

– Saimme kasaan vain rajallisen määrän kilometrejä, koska emme halunneet ajaa uutta autoa aamuisin. Kuljettajiemme täytyi saada nykyautolla mahdollisimman paljon kilometrejä irtosoralla, koska he kaikki ajoivat Meksikossa ensimmäisenä päivänä ensimmäisten autojen joukossa. Ajoimme uudella autolla vain iltapäivisin, Toyotan tekninen johtaja Tom Fowler sanoo DirtFish-sivustolle.

Testiviikon lopulla GR Yariksella ajettiin peräkkäisiä vertailuvetoja vanhan Yariksen kanssa. Vanha auto oli niissä säädöissä, joilla Sébastien Ogier voitti myöhemmin Meksikossa.

Tulokset olivat Toyotan kannalta lupaavia, muiden tallien kannalta lähinnä pahaenteisiä.

– Saimme todella positiivisia tuloksia. Lyhyesti sanottuna: uusi auto ei ole vielä aivan nykyisen tasolla, mutta se on todella lähellä, Fowler paljastaa.

Tällainen tulos on merkittävä siksi, että GR Yaris on vasta aivan kehityskaarensa alkupäässä ja toisaalta nykyinen Yaris ei suinkaan ole mikään huono auto – päinvastoin, sitä on pidetty jo pitkään sarjan nopeimpana.

Toissa kaudella Toyota voitti merkkimestaruuden, viime vuonna Ott Tänak kruunattiin kuljettajien maailmanmestariksi. Kolmen tällä kaudella ajetun MM-rallin jälkeen Ogier, Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä ovat MM-sarjassa sijoilla yksi, kaksi ja neljä.

GR Yariksen testaaminen jatkuu välittömästi, kun FIAn asettama testikielto päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat