Tommi Mäkinen ei laske liikaa odotuksia Kalle Rovanperän niskaan, täysin uusi kuskitrio tuo mukanaan myös kysymysmerkkejä – "Se on osaltaan haastavaa"

Vilttiketju: Kuihtuuko Rallin MM-sarja? 17:15
Huomenta Suomen vilttiketju pui rallin MM-sarjan tilannetta 25. marraskuuta.

Tallipäällikkö Tommi Mäkisen Toyota julkisti kuljettajakolmikkonsa tulevalle WRC-kaudelle. Mestarikuljettaja Tänakin yllättävä lähtö pisti rattaat pyörimään eteenpäin.

Toyotan WRC-kalustoa ohjastavat ensi kaudella Sebastien Ogier, Elfyn Evans ja Kalle Rovanperä.

Toyota joutui tukalan tilanteen eteen syksyllä, kun mestaruuteen tällä kaudella ajanut virolaistähti Ott Tänak ilmoitti siirtyvänsä ensi kaudeksi Hyundain rattiin. Tänakin ilmoitus tuli Toyotalle täysin puskista, sillä se oletti virolaisen haluavan jatkaa tallissa. Yllättävä siirto käynnisti kuitenkin kuskipelin toden teolla.

– Tietysti Tänakin lähtö oli yllätys meille. Oletimme, että se jatkuu saman näköisenä. Se laittoi varmaan isomman pyörän pyörimään, Mäkinen kertoo MTV Urheilulle.

Eteen avautunut kuskipaikka herätti nopeasti jopa kuusinkertaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin kiinnostuksen. Toyotan ei tarvinnut kosiskella ranskalaismestaria juuri lainkaan.

– Meillä aukesi yksi paikka selkeästi, mikä laittoi ehkä ajatuksia liikkeelle Ogierin suunnalla. Ei me sen enempää kosiskeltu. Kaikki päätökset olivat kuljettajien omia päätöksiä, Mäkinen summaa.

Toyota lähtee ensi kauteen haastavasta asetelmasta, kun kaikki tallin kolme kuljettajaa joutuvat totuttelemaan uuteen menopeliin. Mäkinen uskoo, että konkarikuljettajilla ei tule olemaan ongelmia päästä sinuiksi Toyotan kanssa.

– Se on osaltaan haastavaa, ja kuljettajalla ottaa aikaa tottua uuteen autoon. Uskon, että Ogier huippuammattilaisena pääsee aika nopeasti sisään ja myöskin Evans. Kaikista suurin kysymys on, mikä aika ottaa Kallen kanssa, kun hänellä ei ole WRC-kokemusta, Mäkinen toteaa.

Mäkinen ei vielä tulokaskaudella aseta Rovanperän niskaan suuria menestyspaineita, koska hyppy WRC-luokkaan ei ole helppo, vaikka potentiaalia ja vauhtia suomalaislupaukselta löytyykin rutkasti. Mäkinen odottaakin Rovanperältä malttia, jotta kokemusta karttuisi.

– Ehjiä kisoja maaliin ja kerää kokemusta ja sitä myöten saa vauhtia lisää. WRC on erilainen auto ja erilaiset nopeudet. Jos ne ovat erikoiskokeella kaksi sekuntia per kilometri nopeampia, se on aika iso ero ohjaamossa. Se vaatii määrättyä totuttelua, Mäkinen listaa.

Tallin sisällä tehdään kuitenkin kaikki mahdollinen, jotta Rovanperän on helppo astua WRC-auton ohjaksiin, kun uusi kausi jälleen käynnistyy.

– Kallea varmasti auttaa koko tiimi. Käytämme hyvin paljon dataa. Meillä on aika paljon hyviä työkaluja, joita pystymme hyödyntämään, Mäkinen jatkaa.

Ogierin, Evansin ja Rovanperän on tarkoitus ajaa kaikissa MM-sarjan ralleissa ensi kaudella. Lisäksi Toyota suunnittelee antavansa japanilaiskuski Takamoto Katsutalle kokemusta WRC-autoista. Toyota pyrkii kartoittamaan, pystyykö se tarjoamaan viime kaudella tallin riveissä ajaneille Jari-Matti Latvalalle ja Kris Meekelle joitakin ajomahdollisuuksia.

– Meillä on vielä vähän keskustelua. Katsomme, onko jotain mitä voimme meidän edellisille kuljettajille tarjota, Mäkinen toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat