Tomi Björckin vinkit täydelliseen uuniloheen: Älä sorru tähän perisyntiin!

Kotiruokaan keskittyvän keittokirjan juuri julkaissut keittiömestari Tomi Björck vinkkaa parhaat niksit täydelliseen uuniloheen.

Uunilohi nousee lihapullien, paistetun kalan ja makaronilaatikon rinnalla vuosittain suomalaisten suosituimpien reseptien joukkoon. Kotikeittiöissä lohi saa usein kaverikseen uunivuokaan suomalaisille tuttuja raaka-aineita, kuten kermaa, sitruunaa ja pippuria. Björck – Huippukokin kotiruokaa -kirjan juuri julkaissut keittiömestari Tomi Björck suosittelee kokeilemaan joskus myös hieman eksoottisempia uunilohireseptejä.

– Oma visioni uunilohesta on se, että haluan tuoda siihen jotain erilaista makumaailmaa, eli maustaa sen hieman eri tavalla. Hyviä reseptejä on jo olemassa ja itse haluan tuoda niihin jotain uutta.

– Uunilohen resepti löytyy uudesta kirjastani vähän uudella tavalla tehtynä. Kyseessä on hieman rapeampi uunilohi, jossa on viinirypäle-jogurttikastike. Pähkinät tuovat siihen hyvää purutuntumaa ja hieman paahteisuutta.

Kaikkiin – siis sekä perinteisiin että hieman eksoottisempiin – uunilohiresepteihin pätee kuitenkin yksi perussääntö: lohta ei saa paistaa liian kypsäksi. Se on yksi suomalaisten perisynneistä.

– Lohi vedetään usein liian kypsäksi. Siinä vaiheessa, kun valkuainen tulee ulos kalasta, se menee liian kuivaksi. Vaikka ei uskalla ihan pinkiksi jättää kalaa, niin kannattaa siedes jättää pinkkinä hieman hautumaan. Tekee siis saman kuin lihalle, eli antaa vetäytyä. Tämä mahdollistaa sen, että nesteet pysyvät kalassa sisällä leikatessa. Älkää siis vetäkö ylikypsäksi kalaa!

Kokeile erilaisia uunilohireseptejä – mukana myös Tomi Björckin lohiresepti kirjasta Björck – Huippukokin kotiruokaa (Cozy Publishing 2014)

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat