Tomi Björck: Tässä ruoka-asiassa Helsinki on Tukholmaa edellä

Televisiosta tutun huippukokki Tomi Björckin mukaan Suomen ja Ruotsin ruokatrendit eivät poikkea toisistaan suuresti.

Rakas naapurimaamme Ruotsi on ollut perinteisesti aina piirun verran Suomea edellä maailman ilmiöissä ja trendeissä. Sama sääntö on pätenyt myös ruokamaailmassa ja mitä Tukholmassa on tehty ensin, on usein tehty perässä Helsingissä.

Nykypäivänä kuilu pääkaupunkien välillä on kuitenkin kaventunut, väittää suomalainen huippukokki Tomi Björck. Björck vei vuoden alussa Tukholmaan alun perin Helsingissä startanneen Farang-ravintolakonseptin, joka on otettu naapurissa suurella mielenkiinnolla vastaan. Kaakkoisaasialaista ruokaa tarjoileva Farang on saanut tukholmalaisilta ruokakriitikoilta pääosin positiivista palautetta ja ravintolaan pöydät ovat usein täyteen varattuja arki-iltaisinkin.

Tukholmassa markkinarako aasialaiselle ruoalle

Tukholmasta perheelleen kakkosasunnon hankkinut Björck on saanut seurata jo pitkään aitiopaikalta ruotsalaista ruokamaailmaa, josta paljastuikin aasialaisen ruoan menevä markkinarako. Aasialaisen ruoan suhteen Helsinki onkin Björckin mukaan hieman Tukholmaa edellä.

– Tukholmassa on paljon hyvätasoisia ravintoloita. Mutta aasialaisia ravintoloita täällä ei hirveästi ole eli sillä saralla on heikko tarjonta. En ole varma, mistä se johtuu. Täällä ei luultavasti ole niin paljon aasialaista väestöä. Yleensä Farangin ja Gaijinin kaltainen ruoka vaatii sitä, että keittiössä on aasialaisia kokkeja, Björck pohtii.

Björckin mukaan Tukholma ei myöskään enää ole ruokatrendeissä kovin paljoa Helsinkiä edellä. Vaihtoehtoja ja tarjontaa toki suuresta naapuripääkaupungista löytyy hieman enemmän. Ruokaan myös suhtaudutaan Ruotsissa hieman eri tavalla.

– Se, että Ruotsi olisi ruokatrendeissä Suomea edellä on mielestäni väärä käsitys. Kauppahalli- ja ruokakauppakulttuurissa ollaan toki Ruotsissa edellä paljon. Ihmiset syövät kotona laajemmin ja paremmin. Kaupoissa on myös laajemmin vihanneksia, kasviksia ja erilaisia ruhonosia tarjolla.

Ruokatrendien saralla Ruotsissakin keskitytään Björckin mukaan nyt paikallisiin, puhtaisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin.

Farang Stockholm sijaitsee Östermalmilla osoitteessa Tulegatan 7. Ravintolaa pyörittävät suomalaiskokit Tomi Björck ja Matti Wikberg sekä keittiömestari Kim Öhman.

Katso videolta tunnelmia Tukholman Farangista tammikuulta 2013:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja