Tomi Björck myöntää: Ravintolan pyörittäminen on saanut välillä itkemään

Uuden ravintolan Helsinkiin juuri avannut ja keittokirjan julkaissut keittiömestari Tomi Björck myöntää ravintolayrittämisen saavan joskus miehen kyyneliin.

On perjantai-iltapäivä 14.3. Tomi Björckin ja Matti Wikbergin BW-Restaurants Oy -ravintolayrityksen uusin tulokas Ravintola Bronda on ollut avoinna paraatipaikalla Eteläesplanadilla tasan viisi päivää. Lähes 200 asiakaspaikkaa kattavan ravintolan pöydät ovat olleet tupaten täynnä avaamishetkestä lähtien ja varausjärjestelmät ruuhkautuneet pahemman kerran.

Viikko on ollut ravintolassa hektinen. Väsymys ei kuitenkaan paista keittiömestari Tomi Björckin silmistä, joka astelee toimittajajoukon eteen hymyillen esittelemään uuden kotiruokaan keskittyvän Björck – Huippukokin kotiruokaa -keittokirjansa. Uusi keittokirja sisältää Björckin mukaan yksinkertaisia reseptejä, joita hieman tumpelommatkin kotikokit voivat kokeilla.

– Ruoka on todella simppeliä, mutta resepteissä on aina joku pieni twisti. Kirjan ideana on se, että pienellä lisämausteella perusruokaankin saa uudenlaista potkua. Aina pitää reseptissä olla joku idea. Jos ei sitä ole, niin sitten ei ole mitään. Ruoanlaitto on loppujen lopuksi todella helppoa, kun on hyvät raaka-aineet ja homma on hyvin organisoitu, Björck kertoo.

Reseptejä läskisoosista karamellipossuun

Björckin uutuuskirja sisältää runsaasti reseptejä, jotka ovat tuttuja BW-ravintoloiden listoilta. Mukana on kuitenkin myös hieman tuunattuja kotiruokaklassikoita, kuten läskisoosi ja jauhelihapihvit. Keittiömestarin omat reseptisuosikit löytyvät lähinnä teoksen jälkiruokapuolelta.

– Pidän todella paljon kirjan jälkkäreista, kuten pekaanipiiraasta ja madeleine-leivoksista. Suolasista suosikkini on bulgogi. Se on niin helppo tehdä ja toimii mistä tahansa lihasta tai kalasta valmistettuna. Resepti on kirjassa sama kuin Gaijin-ravintolassa. En ole lähtenyt oikomaan resepteissä, koska ne ovat oikeasti niin simppeleitä.

Teoksessa on mukana myös muun muassa Ravintolan Farangin kestosuosikki: karamellisoitu possu. Keittiömestari suosittelee kokeilemaan keittokirjasta myös Boulevard Socialista tuttuja lammasmakkaroita.

– Itse tehdyistä makkaroista on tullut iso trendi ja kirjassa on mainio merquez-makkaran resepti. Se on yksi suosikeistani ja sillä saa varmasti kaverit tyytyväisiksi.

"Parhaat ideat syntyvät lentokoneessa"

Miten useampaa ravintolaa pyörittävällä perheenisällä sitten löytyy aikaa uusien reseptien ideoimiseen? Keittiömestari Björckin mukaan parhaat ideat syntyvät usein, kun lähtee tutusta ympäristöstä hetkeksi pois.

– Suuri osa reseptiikasta syntyy esimerkiksi lentokoneessa tai muussa vastaavassa tilassa, jossa ei pysty muuta tekemään kuin olemaan omissa ajatuksissaan. Lentokone on minulle paras paikka keksiä uusia ideoita. Sitten kun pääsee kotiin, niin ideoita voi kokeilla.

Inspiraatio saattaa herätä myös vieraillessa eri maiden katukeittiöissä tai ylipäätään matkailun lomassa.

– Brondan koko menu on tehty itse asiassa Australian vierailun yhteydessä, Björck paljastaa.

"It's an everyday struggle"

Kun tuore keittokirja on saatu esiteltyä, kertoo Tomi Björck kustantajan haastattelussa vielä hieman tunnelmiaan kuluneesta, superhektisestä viikosta. Keittiömestarin ilme muuttuu hetkeksi vakavaksi.

– Homma ei aina mene niin kuin elokuvissa. Ravintolayrittäminen on kovaa duunia ja pakko yrittää pitää pää kasassa. Kyllä olen tällä viikolla enemmän itkenyt kuin nauranut – voin myöntää ihan rehellisesti. Mutta kyllä me saamme tämän toimimaan. Asenne ja määrätietoisuus vievät eteenpäin ja menemme vaikka kiven läpi.

Uuden keittokirjansa ensimmäisille sivuille Björck onkin kirjoittanut kuvaavan sloganinsa: "It's an everyday struggle, but you still got to live your dreams". Tämä lause on myös tatuoituna keittiömestarin ranteisiin.

– Joka päivä on aikamoinen painajainen, mutta sitten täytyy vain tehdä siitä seuraavasta päivästä vähän parempi. Täytyy kokeilla jotain uusia mausteita, joilla saa seuraavan päivän toimimaan paremmin, Björck nauraa, mutta vakavoituu taas hetkeksi

– Ravintolan pyörittäminen, kokkaaminen ja yrittäminen ei ole loppujen lopuksi ole niin helppoa isolla jengillä. Yksinhän se on helppo tehdä resepti ja tarjota ihmisille. Mutta kokeilepa tehdä hyvää ruokaa niin, että keittiössä on 20 kokkia ja salissa paljon ihmisiä. Ei se aina onnistu. Eilenkin meni hemmetisti ruokaa roskiin.

Vieläkö tulee uusia ravintoloita?

Jo ennen Ravintola Brondan avajaisia Tomi Björck totesi Huomenta Suomen lähetyksessä, ettei aio enää avata uusia ravintoloita. Pitääkö tämä lupaus, vai onko miehen mieli muuttunut?

– Ei se pidä varmaan paikkansa. Ne oli ne fiilikset viime viikolla, Björck nauraa.

– Kyllä mä luulen, että tämä oli viimeinen ravintola Helsinkiin. Mutta olen jo lupautunut moniin ravintolaprojekteihin, jotka tehdään tulevaisuudessa. Mutta ne voivat olla sitten San Fransiscossa, New Yorkissa, Australiassa tai jossain ihan muualla.

Tulevaisuudessa huippukokki saattaakin jättää Suomen keittiöt taakseen ja suunnata "toiseen kotimaahansa" Australiaan.

– Todennäköisesti tulemme asumaan siellä puoliksi jatkossa. Se on niin kuin toinen kotimaa. Vietämme siellä ainakin paljon aikaa talvisin ja ehkä joskus jopa muutamme sinne kokonaan.

Katso videolta Tomi Björckin ja Matti Wikbergin tunnelmia Ravintola Brondasta:

Kokeile Tomi Björckin reseptejä:

Petra Kiiski, petra.kiiski(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat