Uuden ravintolan Helsinkiin juuri avannut ja keittokirjan julkaissut keittiömestari Tomi Björck myöntää ravintolayrittämisen saavan joskus miehen kyyneliin.
On perjantai-iltapäivä 14.3. Tomi Björckin ja Matti Wikbergin BW-Restaurants Oy -ravintolayrityksen uusin tulokas Ravintola Bronda on ollut avoinna paraatipaikalla Eteläesplanadilla tasan viisi päivää. Lähes 200 asiakaspaikkaa kattavan ravintolan pöydät ovat olleet tupaten täynnä avaamishetkestä lähtien ja varausjärjestelmät ruuhkautuneet pahemman kerran.
Viikko on ollut ravintolassa hektinen. Väsymys ei kuitenkaan paista keittiömestari Tomi Björckin silmistä, joka astelee toimittajajoukon eteen hymyillen esittelemään uuden kotiruokaan keskittyvän Björck – Huippukokin kotiruokaa -keittokirjansa. Uusi keittokirja sisältää Björckin mukaan yksinkertaisia reseptejä, joita hieman tumpelommatkin kotikokit voivat kokeilla.
– Ruoka on todella simppeliä, mutta resepteissä on aina joku pieni twisti. Kirjan ideana on se, että pienellä lisämausteella perusruokaankin saa uudenlaista potkua. Aina pitää reseptissä olla joku idea. Jos ei sitä ole, niin sitten ei ole mitään. Ruoanlaitto on loppujen lopuksi todella helppoa, kun on hyvät raaka-aineet ja homma on hyvin organisoitu, Björck kertoo.
Reseptejä läskisoosista karamellipossuun
Björckin uutuuskirja sisältää runsaasti reseptejä, jotka ovat tuttuja BW-ravintoloiden listoilta. Mukana on kuitenkin myös hieman tuunattuja kotiruokaklassikoita, kuten läskisoosi ja jauhelihapihvit. Keittiömestarin omat reseptisuosikit löytyvät lähinnä teoksen jälkiruokapuolelta.
– Pidän todella paljon kirjan jälkkäreista, kuten pekaanipiiraasta ja madeleine-leivoksista. Suolasista suosikkini on bulgogi. Se on niin helppo tehdä ja toimii mistä tahansa lihasta tai kalasta valmistettuna. Resepti on kirjassa sama kuin Gaijin-ravintolassa. En ole lähtenyt oikomaan resepteissä, koska ne ovat oikeasti niin simppeleitä.

