Venäjällä kaksi syytä paisutella Azovstalin terästehtaalta antautuneiden ukrainalaissotilaiden määrää – väittää lukeman olevan lähes 2500

Mikä on Mariupolin Azov-pataljoonan antautuneiden kohtalo Venäjän käsissä? Katso Pekka Toverin arvio:"Venäisillä on vähän huono maine" 1:17
Mikä on Mariupolin Azov-pataljoonan antautuneiden kohtalo Venäjän käsissä? Katso Pekka Toverin arvio: "Venäisillä on vähän huono maine"

Venäjä saattaa paisutella Azovstalin terästehtaalta Mariupolissa evakuoitujen ukrainalaissotilaiden lukumäärää, arvioi ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ajatushautomon mukaan Venäjä on saattanut tehdä niin maksimoidakseen vankienvaihdossa palautettavien venäläisten sotavankien lukumäärän. Toinen syy voi sen mukaan olla, ettei Venäjä haluaisi myöntää taistelleensa viikkokausia pattitilanteessa vain satojen ukrainalaissotilaiden kanssa.

Venäjä ilmoitti perjantaina Mariupolin Azovstalin terästehtaan olevan täysin venäläisjoukkojen hallinnassa viimeisten tehtaassa olleiden sotilaiden antauduttua.

Venäjän puolustusministeriö väittää yli 2 400 ukrainalaistaistelijan antautuneen viikon aikana. Ministeriön mukaan perjantaina tehtaalta olisivat antautuneet viimeiset 531 taistelijaa.

Evakuoitujen sotilaiden kohtalo vielä epäselvä

Satojen Azovstalista venäläisten hallitsemille alueille evakuoitujen ukrainalaissotilaiden kohtalo on vielä epäselvä. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan sotilaita kohdellaan kansainvälisten sopimusten mukaisesti, brittiläinen Guardian-lehti kertoi lauantaina.

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan heidät vaihdettaneen vankienvaihdossa, mutta Venäjän johdossa on kuultu kuitenkin vaatimuksia sotilaiden haastamisesta oikeuteen ja jopa heidän teloittamisekseen, lehti kertoi. Sotavankien kohtelusta on määrätty Geneven ihmisoikeussopimuksessa.

Guardianin mukaan venäläissyyttäjät ovat suunnitelleet sotilaiden kuulustelemista ja syyttämistä "rikoksista Kaakkois-Ukrainan siviiliväestöä vastaan Ukrainan hallinnon toimesta".

Kiivaita pommituksia Sjeverodonetskissa

Uutistoimisto AFP:n mukaan taisteluja käydään nyt kovimmin Donbassin itäisellä venäjänkielisellä alueella, jota venäjän-mieliset separatistit ovat osittain hallinnoineet vuodesta 2014 lähtien.

–  Yritykset hyökätä Donbassiin jatkuvat. Hyökkäykset ovat täysin tuhonneet Rubizhnen ja Volnovahan, aivan kuten Mariupolin, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videopuheessaan myöhään perjantaina.

Hän lisäsi, että venäläiset "yrittivät tehdä saman Sjeverodonetskissa ja monissa muissa kaupungeissa". Itäisessä Sjeverodonetskin kaupungissa kuoli 12 ihmistä ja 40 haavoittui Venäjän pommituksissa, alueen kuvernööri sanoi AFP:n mukaan. Kaupunki on osa Ukrainan viimeistä vastarinnan linnaketta Luhanskissa.

Korjattu ajatushautumon nimeä kello 8.50.

Lue myös:

    Uusimmat