Toimitko sinäkin näin? Psykiatrin viesti poikien vanhemmille: ”Riistämme heiltä pieniä rakkaudenosoituksia”

Vanhemmilla on tapana hellitellä tyttö- ja poikalapsiaan eri tavoin, vaikka lapsia tulisi kohdella samanarvoisesti sukupuolesta huolimatta.

Yllä olevalla videolla lapset kertovat, mitä on ystävyys.

Psykoterapeutti Esther Perel kertoo yhdysvaltalaisella Today.com-sivustolla, että vanhemmat antavat vähemmän hellyyttä 3–4-vuotiaille pojilleen kuin tytöilleen.

– Kosketamme ja halaamme heitä vähemmän. Riistämme heiltä pieniä rakkaudenosoituksia, Perel kirjoittaa.

Hän sanoo, että tunteet peittävällä kasvatuksella voi olla vakavia seurausia.

– Tämä hajottaa systemaattisesti poikiemme tunteellisuutta.

Sekä äidit että isät kohtelevat lapsiaan eri tavoin

Sukupuolen on tosiaan havaittu vaikuttavan siihen, miten vanhempi lastaan kohtaan käyttäytyy.

British Journal of Developmental Psychology -julkaisussa, vuonna 2014 esitellyssä tutkimuksessa todettiin, että äidit puhuvat tunteikkaammin 4-vuotiaille tyttö- kuin poikalapsilleen. Tällainen käytös voi osaltaan vahvistaa käsitystä, jonka mukaan naiset saavat näyttää tunteensa rohkeammin kuin miehet.

Behavioral Neuroscience -julkaisussa viime vuonna esitellyssä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että myös isät puhuvat tyttölapsilleen tunteikkaammin kuin poikalapsilleen.

Tutkimuksen mukaan isät näyttivät olevan herkempiä tyttöjen kuin poikien tunteille: Tyttöjen isät puhuivat lapsilleen enemmän tunteista kuin poikien isät. Poikien isät puhuivat karkeammin ja saavutusten merkitystä korostavammin.

"Kasvata poikaasi rakkaudella"

Perel varoittaa poikien vanhempia korostamasta pojilleen kilpailun ja suoritusten merkitystä. Yksilökeskeisyyden arvottaminen vääristää lapsen käsitystä siitä, että heidän tunteisiinsa vaikuttavat myös muut ihmiset.

Jos poikaa opettaa kätkemään tunteensa ja olemaan itkemättä sekä pelkäämättä, heistä voi kasvaa epätoivotun kaltaisia miehiä.

– Kasvata poikaasi rakkaudella, mikäli haluat hänestä oivan johtajan, mahtavan rakastan ja hyvän ystävän.

Perel suosittelee, että poikien halaamista ei lopeta taaperoiän jälkeen, kuten ei myöskään heidän tunne-elämänsä ruokkimista.

***

10:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja