Olet aina laskenut koirasi ”ihmisiän” väärin – näin se kuuluisi oikeasti tehdä

2:15

Koiran "ihmisiän" kehittyminen riippuu siitä, kuinka nuori koira on.

Videolla selitetään, miksi koira ulvoo.

Eläinlääkäreiden muodostama yhdysvaltalainen American Veterinary Medical Association -järjestö (AVMA) tyrmää peukalosäännön, jonka mukaan yksi koiran elinvuosi on ihmisiäksi muunnettua seitsemän vuotta.

Koirien kehittyminen ja ikääntyminen ei järjestön mukaan tapahdu samalla tavalla lineaarisesti kuin ihmisen. Ensimmäisenä elinvuotenaan hauva kehittyy nopeasti, minkä jälkeen ikääntyminen hidastuu.

Ikääntyminen hidastuu vanhemmiten

Todellinen ikä    "Ihmisikä"

1                         15

2                         24

3                         28

4                         32

5                         36

6                         42

7                         47

8                         51

9                         56

10                       60

11                       65

12                       69

13                       74

14                       78

15                       83

16                       87

Lähde: American Veterinary Medical Association

Koiran ensimmäinen elinvuosi tarkoittaa AVMA:n mukaan ihmisiässä 15 vuotta. Ensimmäisen ikävuoden jälkeen "vanhenemistahti" hieman hidastuu: 1–2 ikävuoden välillä koira vanhenee 9 ihmisen vuoden verran ja on siis "ihmisiässä" 24-vuotias.

Ikävuosina 2–5 koira ikääntyy ihmiseen verrattuna neljällä vuodella vuodessa. Näin ollen viisivuotiaan koiran "ihmisikä" on 36 vuotta.

Viisivuotispäivänsä jälkeen koiran ikääntymisprosessi muuttaa jälleen tahtiaan. Ikävuosina 5–7 koira ikääntyy ihmisen mittapuulla viisi vuotta vuodessa. Näin ollen 7-vuotiaan koiran "ihmisikä" on 47.

Seitsenvuotispäivänsä jälkeen koiran ikääntyminen hidastuu edelleen, neljään "ihmisvuoteen" vuodessa. Sama tahti jatkuu kymmenvuotiaaksi asti, jolloin koiran "ihmisikä" on 60 vuotta.

Tämän jälkeen koiran "ihmisikä" kasvaa vuodessa 4–5 vuotta. Kypsään ikään ehtinyt 16-vuotias koira on "ihmisiältään" 87.

Ennuste vaihtelee yksilöittäin

Luvut on laskettu keskikokoisen, 9,5–23-kiloisen koiran mukaan. Suuremmat koirat elävät lyhyemmän elämän kuin pienemmät.

Myös esimerkiksi koiran rodulla, painolla ja geeneillä on vaikutuksensa siihen, miten pitkään karvaturri on ihmisen riemuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja