Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Haavisto yritti painostaa virkamiestä junailemaan "Isis-lapset" Suomeen

Ulkoministeri Haavisto on kovan kritiikin kohteena Syyrian palautusoperaatiostaan 3:20

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä, kirjoittaa Ilta-Sanomat.

Lehden tietojen mukaan ulkoministeriössä oli kehitelty Operaatio Korpi -nimellä kulkeva suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että ministeri Haavisto yritti tiettävästi taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista kotiuttamaan lapset pikavauhtia niin sanotulla konsulikyydillä ja tekemään päätöksen omissa nimissään. Tuominen ilmoitti, että hän ei vastuullisena yksittäisenä virkamiehenä voi toteuttaa operaatiota, joka rikkoo lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto syrjäytti Tuomisen jokin aika sitten konsuliosaston päällikön tehtävästä. IS:n lähteiden mukaan yksi syy syrjäyttämiselle oli se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä lasten kotiuttamisesta.

Haavisto kiisti painostuksen Ilta-Sanomille eikä halunnut kommentoida Tuomisen syrjäyttämiseen eikä al-Holin leirin kotiuttamiskysymyksiin liittyviä yksityiskohtia. 

Lue myös:

    Uusimmat