Tiukat faktat hikoilemisesta – kärsitkö sinä hajuharhaluuloisuudesta?

Mitä hiki on, ja miksi se haisee? Entä miksi luulen, että haisen hieltä, vaikken haisekaan? Lue!

Mitä hiki on?

Hiki on väritöntä, hajutonta suolaliuosta. Hiessä on myös hieman kuona-aineita, pieniä määriä kaliumkloridia, valkuaisaineita, virtsa-aineita ja esimerkiksi maitohappoa.

Kaikki hiki ei ole väritöntä. Virtahevon hiki on punaista!

Miksi hiki haisee?

Hienhaju syntyy, kun bakteerit hajottavat hiessä olevia valkuaisaineita. Aina hiki ei haise muiden nenään, mutta joissakin tapauksissa ihminen itse saattaa olla varma siitä, etteivät muut vain kerro hänen haisevan pahalta. Tätä kutsutaan hajuharhaluuloisuudeksi.

Miksi hikoan?

Kuumalla ilmalla elimistö alkaa jäähdyttää itseään. Tämä johtaa hikoiluun. Kuumuus voi yllättää myös sisätiloissa: toimistossa ihanteellinen työskentelylämpötila kesällä on 24.5 ºC, tätä lämpimämmässä tilassa on jo tukalaa.

Ensimmäiset hellepäivät ovat hankalia, koska keho ei ole tottunut kuumaan. Kehon sopeutuminen kestää noin viikon.

Apua, miksi valun hikeä?

Helle ei ole ainoa hikoilua aiheuttava asia. Urheilun ja rankan työskentelyn lisäksi ihmistä saattaa hikoiluttaa liikahikoilu eli hyperhidroosi. Liikahikoilussa kädet, jalat, kainalot tai jopa koko keho hikoavat niin, että vaatteet voivat kastua läpimäriksi ja sosiaalinen kanssakäyminen saattaa vaikeutua.

Liikahikoilu alkaa usein jo lapsuudessa tai nuoruudessa, ja käsien, jalkojen ja kainaloiden liikahikoilu on usein perinnöllistä. Liikahikoilua saattaa esiintyä myös esimerkiksi vaihdevuosien ja paniikkihäiriön vuoksi.

Onko hikoilu vaarallista?

Hikoilu itsessään ei ole vaarallista, mutta kun ihminen hikoilee, kehosta poistuu vettä ja hyödyllisiä suoloja. Pitkään jatkuneella helteellä nestevajaus tai lämpöhalvaus alkavat uhata hikoilijaa.

Kuumissa olosuhteissa ei kannata odottaa janon tunnetta, vaan juoda vettä tasaisesti. Helteellä ihmisen pitäisi juoda 150 % normaalista juomamäärästä. Esimerkiksi kahvin tai teen juominen lisäävät vessassa käynnin tarvetta, ja myös alkoholi poistaa nestettä elimistöstä.

Jos harrastat liikuntaa, opettele juomaan tarpeeksi ja tankkaamaan nesteitä. Jos lajisi on juoksu, yleinen nesteytysohje on juoda pari desilitraa parinkymmenen minuutin välein. Jos jano iskee, sinulla on jo nestevajausta. Fyysisessä työssä helteellä kannattaa juoda jopa 1- 2 desiä nestettä kerralla 3-4 kertaa tunnissa.

Join helteellä paljon vettä ja nyt on huono olo. Miksi?

Pitkään kestävä ”pelkän” veden juominen voi aiheuttaa suolavajauksen elimistössä. Suolavajauksesta käytetään termiä hyponatremia.  Korvaa osa ”pelkästä” juomavedestä keittosuolaa sisältävillä juomilla, kuten kivennäisvesillä. Voit myös syödä välipalaksi esimerkiksi suolapähkinöitä.

 

Lähteet ja lisätietoa:

Lue myös:

    Uusimmat