Timo Kangastie on hakenut yli 2000 ukrainalaista turvaan – "Kyllä se tuuri jossain vaiheessa loppuu"

Timo Kangastie pelastaa siviilejä ja sotilaita Ukrainasta 6:41
Timo Kangastie pelastaa siviilejä ja sotilaita Ukrainasta – katso haastattelu

Timo Kangastie on matkustanut Ukrainaan jo 28 kertaa ja kuljettanut yli 2000 ukrainalaista turvaan. Hän on pelastanut siviilejä ja haavoittuneita sotilaita sodan keskeltä.

Tuorein matka tehtiin viikko sitten lauantaina. Tuolloin Kangastie kuljetti Suomeen sotilaan ja hänen puolisonsa sekä heidän lapsensa. Yhteensä Kangastie on hakenut ukrainalaisia turvaan yli 2000. 

Lähimmillään Kangastie on ollut Venäjän joukkoja vain noin kilometrin päässä. Hän ei kuitenkaan katso, että hengenlähtö olisi ollut lähellä.

– Tietenkin olemme räjähdyksiä kuulleet koko ajan. On vaikea sanoa, eihän se tarvitse yhden, kun se tulee, mutta ainakin vielä ollaan hengissä. 

Kangastie katsoo, että tuurilla on asiassa iso osansa.

– Kyllä se tuuri jossain vaiheessa loppuu. Ei sitä voi mennä koko ajan syvälle ja tulla sieltä pois, hän myös muistuttaa. 

Autettavat ovat löytyneet Ukrainan puolella yhdyshenkilön avulla. Kangastien mukaan Operaatio Timo on todella tunnettu Ukrainassa. 

Toimintaa on pyöritetty ihmisten lahjoituksilla. Lisäksi Ukrainassa oleva yhdyshenkilö on pyrkinyt keräämään pientä apua ukrainalaisilta. 

Kangastiestä on tehty rikosilmoituksia

Auttamisesta voi saada rahaa, minkä vuoksi myös auttajia riittää. Kangastien mukaan on vaikeaa arvioida, kuinka moni voisi olla mukana rahan takia.

Hänen mukaansa osa tähtää maan jälleenrakentamiseen, jonka Kangastie arvioi olevan miljoonabisnes.

– Itse voin sanoa, että en siihen hommaan lähde. Jos kysytään apuun, lähden pelkällä ruokapalkalla.

Kangastiestä on tehty rikosilmoituksia. Tällä hetkellä Pirkanmaan käräjäoikeudessa on vireillä kaksi syytettä: laiton uhkaus ja veropetos. Molempien käsittely on vielä edessä.

Kangastien omien sanojensa mukaan rikosilmoitukset ovat kiusantekoa ja niitä tekevät toiset auttajat.

– Harmittaa itseä, etteikö joka ikinen halua auttaa Ukrainan kansaa. Miksi lähdetään keskenään sotimaan ja tappelemaan?

Oikaisu kello 15.49: Tekstistä poistettu kohta, jossa Kangastie kertoo virheellisesti Punaisen Ristin maksaneen aluksi laivalippuja ukrainalaisille. SPR:n ja Kangastien mukaan SPR ei lippuja ole maksanut.

Lue myös:

    Uusimmat