Suomalainen Tina on auttanut ukrainalaisia sodan etulinjassa jo kuukausia – "Mahdollisuus kuolla on hyvin korkea"

Suomalaisnainen on auttanut satoja ukrainalaisia taistelujen keskeltä Suomeen – Asuu pommitusten alla Harkovassa 9:55
Suomalainen Tina Soini on auttanut satoja ukrainalaisia taistelujen keskeltä Suomeen – asuu pommitusten alla Harkovassa.

Monet suomalaiset ovat tukeneet Ukrainaa Venäjän hyökkäyssodan alla muun muassa lahjoituksin, mutta harvat ovat menneet paikan päälle – etenkään sotatoimialueelle.

– Yksi haavoittunut, yksi kuollut ja tällä hetkellä autamme ihmisiä pois, kuvailee Tina Soini auttamistilannetta sotatantereella Harkovassa kuvatulla videopätkällä.

Soini lähti maaliskuussa auttamaan siviilejä Ukrainaan ilman minkäänlaista sotilas- tai kriisinhallintakoulutusta.

Soini on toiminut jo viisi kuukautta Koillis-Ukrainassa Harkovassa sodan etulinjassa auttamassa siviilejä. Harkovasta Venäjän rajalle on matkaa vain kolmisenkymmentä kilometriä. 

Sodan alussa Soini teki Ukrainasta käsin etätöitä, kunnes hänet irtisanottiin markkinointialan töistään. Viikko sitten Soini palasi lomalle Suomeen.

Johtaa tiimiään

Soini on johtanut suurkaupunki Harkovassa International Finnish Rescue Teamia, jossa on yhteensä 16 jäsentä. Toistaiseksi Soini on ollut ryhmän ainoa suomalainen.

Kyseessä on myös ainoa suomalaisen johtama ryhmä, joka toimii Harkovan suuren riskin kylissä, joissa venäläisten pommitus on jatkuvaa.

– Toimimme Harkovassa, koska se on pommitetuimpia paikkoja Ukrainassa ja siellä tarvitaan eniten apua. Pääsemme hyvin auttamaan ihmisiä hyvin nopeissa tilanteissa.

– Annamme humanitaarista apua ja evakuoimme ihmisiä pääasiassa Suomeen. Annamme myös ruokaa ja vettä, Soini kertoo tiiminsä toiminnasta.

Tiimi koostuu pääosin entisistä Kansainvälisen legioonan sotilaista sekä kahdesta lääkäristä. Legioonalaiset ovat kouluttaneet Soinille ensiaputaitoja ja myös käyttämään asetta. 

Tiimi toimii kuitenkin Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti aseitta, mutta aseen käsittely saattaa tulla kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa ase täytyy tehdä vaarattomaksi avustustilanteessa.

"Mahdollisuus kuolla on hyvin korkea"

International Finnish Rescue Team toimii suomalaisten kriisinhallintaveteraanien perustaman avustusorganisaation, Operaatio Ukrainan, alla.

Soinin tiimi on tehnyt yhteistyötä myös Harkovan paikallisen Punaisen Ristin kanssa.

Käytännössä tiimi on saanut tietoa taisteluista taistelevien Kansainvälisen legioonan ja Punaisen ristin kautta.

Pieni ryhmä tekee sitä, mihin moni ei ryhdy.

– 95 prosenttia organisaatioista ei mene korkean riskin kyliin, koska mahdollisuus kuolla on hyvin korkea. Teemme syvää suunnittelua ennen kuin menemme sinne, Soini kertoo.

Suunnittelusta huolimatta läheltä piti -tilanteilta ei ole voinut välttyä.

– Noin viikko sitten olimme viemässä lääkkeitä yhteen kylään Harkovassa. Toiselta tarkastuspisteeltä meidät käännytettiin paperivirheen takia. Tuntia myöhemmin saimme viestin, että sairaala pommitettiin.

Ryhmä kaipaa lahjoituksia

International Finnish Rescue Team ei ole ennen esiintynyt julkisuudessa. Julkisuuteen astumisen syy on ilmeinen.

– Olemme rahoittaneet toimintaamme tähän päivään saakka omilla varoillamme. Nyt vasta olemme julkisuudessa sen takia, että tarvitsemme apua, että voimme jatkaa. Sota on pahenemassa, Soini sanoo.    

Kyliin vietäviä lääkkeitä ja ruokaa tiimi on saanut muun muassa Punaiselta Ristiltä. Tiimi kuitenkin tarvitsisi esimerkiksi paremmat suojavarusteet ja lämpimämmät vaatteet sekä rahaa polttoaineeseen, joka on välttämätöntä toimimiseen.

– Meitä voi tukea lahjoittamalla meidän verkkosivuillamme, Soini kertoo.

Avustaminen Ukrainassa ei ole kuitenkaan päättymässä. Parin viikon päästä Soini lähtee takaisin Harkovaan mukanaan myös toinen suomalainen. Hänelläkään ei ole aiempaa kokemusta sotatoimialueelta.

– Tiimiläiseni mukaan olen kuulemma puhunut unissanikin suomea ja aamulla ensimmäiset sanat ovat suomeksi. Kaipaan paljon suomalaisuutta sinne, Soini päättää.


Lue myös:

    Uusimmat