Miro, 25, lähtee Ukrainaan hengenvaaralliselle alueelle, jonne Venäjän tykkituli voi osua milloin tahansa

2:20
Miro Seittamo kertoo, miksi lähtee vaaralliselle avustusmatkalle.

25-vuotias Miro Seittamo on lähtemässä ehkäpä elämänsä kovimpaan paikkaan.

Hän liittyy parin viikon päästä International Finnish Rescue Teamiin, joka auttaa tukalassa asemassa olevia ukrainalaisia Harkovassa.

– Olen aina yrittänyt noudattaa sellaista ajatusta, että ihmiset, jotka tarvitsevat apua, heitä autetaan. Oli tilanne mikä tahansa. Tämä on nyt yksi niitä tilanteita, Seittamo sanoo.  

International Finnish Rescue Team on suomalaisen Tina Soinin johtama ryhmä, joka on koostunut 16 hengestä. Pääosin jäsenet ovat Kansainvälisen legioonan entisiä taistelijoita ja mukana on myös kaksi lääkäriä.

Ryhmä menee niille alueille, joihin miltei mikään avustusryhmä ei mene. Niin sanotuissa korkean riskin kylissä venäläisten pommitus on yleistä ja kuolemanvaara suuri.

Ryhmä toimittaa alueille esimerkiksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä sekä evakuoi ihmisiä pääasiassa Suomeen.

Seittamo vaikuttaa ainakin tällä hetkellä varsin rauhalliselta siihen nähden, että hän on menossa alueelle, jonne venäläisten tykkituli hyvinkin yltää. Toistaiseksi yksikään ryhmän jäsenistä ei ole haavoittunut tai kuollut. 

– Luonnollisesti hieman jännittää ja hermostuttaa. Jos ei jännittäisi, se olisi huolestuttavaa. Kunhan jännitys on sellaista, että sen onnistuu itse pitämään kontrollissa, ei sellaista pelonsekaista kauhua, hän tuumii.

"Tätä on pitkään harkittu"

Taustalla Seittamolla on varusmiespalvelus, turva-alan töitä ja myös koulutusta ensihoitajaksi. Paikan päällä Ukrainassa on kuitenkin luvassa lisäkoulutusta esimerkiksi ensihoidon suhteen.

– Tämä ei ole mikään yhdessä yössä tehty päätös, vaan tätä on pitkään harkittu, hän kertoo.

Nuoren miehen läheiset eivät Seittamon mukaan ole olleet päätöksestä riemuissaan, mutta toisaalta he ovat arvostaneet hänen valintaansa.

– Kaikki tiedämme, mikä tilanne on Ukrainassa. Jos sinne joku haluaa lähteä auttamaan, veikkaan, että suurin osa on sitä mieltä, että se on hyvä juttu. Vaikka kyseessä on sotatoimialue, hän päättää.

International Finnish Rescue Team toimii suomalaisen avustusorganisaation, Operaatio Ukrainan, alla.

Katso myös video: Ukrainassa toimivan Finnish Rescue Teamin jäsen kertoo, millaista korkean riskin alueella toimiminen on.

9:55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja