Tilantuntua pieneen kotiin – sisustussuunnittelija vinkkaa

Pienen kodin ei tarvitse tuntua ahtaalta. Sisustussuunnittelija Sirpa Pesonen kertoo, miten pienet tilat saa vaikuttamaan avarammilta. 

Sisustuksella on helppo vaikuttaa huoneiden tilantuntuun. Poimi vinkit talteen.

Värimaailma

Värimaailma kannattaa sisustussuunnittelija Sirpa Pesosen mukaan pitää pienissä tiloissa vaaleana.

– Synkät ja tummat värit pienentävät tilaa. Pääsääntöisesti rauhallinen ja vaalea yleisilme tuo lisää tilantuntua. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla vaaleaa, mukana voi olla joku tehosteväri esimerkiksi seinässä. 

Erityisesti katon värillä on merkitystä. 

– Valkoinen katto tuo merkittävästi lisää tilantuntua huoneeseen. Tila tuntuu valoisammalta ja korkeammalta, kun tumma katto vaihdetaan valkoiseen. 

Raidalliset tapetit

Leveäraidalliset tapetit ovat Pesosen mukaan hyvä keino vaikuttaa huoneen tilantuntuun. 

– Jos raidat laitetaan vaakatasoon, saadaan seinä huomattavasti pidemmän näköiseksi. Pystysuunnassa raidat taas saavat huoneen vaikuttamaan korkeammalta. 

Raitojen leveydeksi Pesonen suosittelee esimerkiksi 15–20 senttimetriä, jolloin raitojen teho on selkeämpi kuin kapearaitaisemmissa tapeteissa. Raitojen värien ei tarvitse välttämättä olla voimakkaita. Teho tulee esiin myös pastelliväreissä. 

Huonekalut

Huonekaluissa mittasuhteet on syytä pitää kohdallaan.

– Pieneen tilaan ei pidä hankkia liian isoja huonekaluja. Jos huoneessa on tarvetta esimerkiksi nukkumatilalle, kannattaa ratkaisut hakea muuta kautta kuin hankkimalla valtava sohva. Järkevämpää on hankkia esimerkiksi kahden istuttava vuodesohva, jonka voi levittää.

Huonekalujen väreihinkin on syytä kiinnittää huomiota, sillä tummat huonekalut syövät tilaa. Kokovalkoiseen sisustukseen ei kuitenkaan ole tarvetta lähteä. 

– Kontrasteja on hyvä olla. Tummaa voi olla esimerkiksi huonekaluissa tai tekstiileissä, Pesonen vinkkaa.

Valaistus kuntoon

Valaistukseen ei riitä pelkkä kattovalo, vaan avaran vaikutelman luomiseksi valaistukseen on syytä panostaa enemmän. 

– Tarvittaessa valoa on hyvä olla saatavilla reilusti, mutta sen lisäksi tunnelmanluojina kannattaa pitää runsaasti pöytä- ja lattiavalaisimia, Pesonen sanoo.

– Valaisimista voi tehdä kahden tai kolmen ryhmiä ryhmittelemällä yhteen esimerkiksi kaksi samanlaista mutta erikorkuista valaisinta. Ryhmittelyllä saa aikaan tiettyä ilmettä ja kivaa vaihtelua sisustukseen. 

Ikkuna leveämmäksi verhoilla

Verhoilla on helppo saada ikkuna vaikuttamaan oikeaa kokoaan suuremmalta. 

– Kapeaan ikkunaan verhot voi sijoittaa enemmän seinän päälle niin, että vain pieni kaistale verhoa peittää itse ikkunaa. Näin ikkuna-aukko näyttää todellisuutta leveämmältä. 

 

Lue myös:

    Uusimmat