"Tilanne on katastrofaalinen" – avustusjärjestöt vaativat toimia Gazan ihmisten auttamiseksi

CNN:n toimittaja joutui ohjustulen keskelle Gazan rajalla: “Pysykää matalana” 1:17
CNN:n toimittaja joutui ohjustulen keskelle Gazan rajalla: "Pysykää matalana"

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat huolissaan terveystilanteesta ja humanitaarisesta tilanteesta Gazan kaistalla. Lauantaina alkaneessa konfliktissa on Israelissa kuollut yli tuhat ihmistä ja Gazassa 900. Haavoittuneita on tuhansia.

Israel on tehnyt ilmaiskuja yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Gazaan sen jälkeen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israeliin.

Järjestöt peräänkuuluttavat humanitaarista käytävää lääkinnällisten avustustoimien tueksi sekä humanitaarisen oikeuden kunnioittamista.

– Tilanne on katastrofaalinen, sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) palestiinalaisalueiden ohjelman johtaja Sarah Chateau tiistaina. Järjestö on työskennellyt alueella yli 20 vuotta.

– En usko, että kukaan on turvassa Gazassa, Chateau sanoi.

Humanitaarista käytävää tarvitaan Chateaun mukaan tukemaan lääkinnällistä toimintaa, varusteiden tuomiseen sekä kentällä olevien ryhmien korvaamiseen.

Maailman lääkärit -järjestön (MDM) varapuheenjohtajan Jean-Francois Cortyn mukaan alueen asukkaista 80 prosenttia on riippuvaisia humanitaarisesta avusta.

– Saarto ja pommitusten voimakkuus vähentävät potilaiden kuljetuksia. Tiimimme vaarantaa henkensä, ja heidän on hyvin vaikeaa tehdä työtään, Corty sanoi.

Gazan kaista on ollut Hamasin hallinnassa vuodesta 2007 lähtien. Israel sanoi maanantaina laittaneensa Gazan täydelliseen saartoon, jossa alueelle ei toimiteta vettä, sähköä tai kaasua.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO vaati tiistaina humanitaarisen käytävän avaamista Gazan kaistalle.

Kuolonuhrien määrä jatkaa nousuaan

Konfliktissa kuolleiden israelilaisten määrä on Israelin asevoimien mukaan noussut jo yli tuhannen. Haavoittuneita israelilaisia on asevoimien mukaan yli 2 800.

Israelin pommittamassa Gazassa on alueen terveysviranomaisten mukaan kuollut noin 900 ihmistä ja haavoittunut noin 4 000.

Israelin armeija sanoi tiistaina löytäneensä 1 500 Hamas-taistelijan ruumiit alueilta, jotka Israel oli ottanut uudelleen haltuunsa.

Israel on julistanut olevansa sodassa ja maan asevoimat on kutsunut 300 000 reserviläistä palvelukseen.

Hamas on uhannut surmata ottamiaan panttivankeja, jos Israel jatkaa iskujaan Gazan siviilikohteisiin ilman ennakkovaroitusta. Äärijärjestön hallussa on Israelin mukaan noin 150 panttivankia, joiden joukossa on sekä siviilejä että sotilaita.

Levottomuuksia on ollut myös miehitetyllä Länsirannalla, jossa on kuollut lauantain jälkeen 15 palestiinalaista.

Israel sanoi vastanneensa tulitukseen Syyriasta

Israelin asevoimien mukaan Syyriasta ammuttiin tiistaina kohti Israelia. Syyriasta näytetään ammutun kranaatinheittimillä, kertoi asevoimien edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Israelin asevoimat sanoo vastanneensa tulitukseen tykistötulella ja kranaatinheittimin Golanin kukkuloiden alueelta, jota Israel on miehittänyt vuodesta 1967.

Asevoimien mukaan Syyriasta tehtiin useita laukaisuja Israelin alueelle.

Myös Israelin ja Libanonin rajan yli ammuttiin tiistaina puolin ja toisin.

Etelä-Libanonista ammuttiin raketteja kohti Galileaa Israelin puolella, kertoi Libanonin valtiollinen media. Israelin asevoimat sanoi puolestaan vastanneensa Libanonin puolelta tulleisiin rakettien laukaisuihin tykistötulella.

Hamas sanoi myöhemmin olleensa Libanonista ammuttujen rakettien takana.

Lue myös:

    Uusimmat