TikTok ryhtyy tukemaan nuorten mielenterveyttä tavalla, joka saa psykologin hyväksynnän – ilmoituksella kiusallinen ajankohta kilpailijan kannalta

Mitä tarkoittaa epätyypillinen syömishäiriö? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 2:03
Videolla kerrotaan, millainen sairaus on epätyypillinen syömishäiriö.

Erityisesti lasten ja nuorten suosiossa oleva hittisovellus TikTok kertoo ohjaavansa lisäresursseja tukeakseen käyttäjiensä hyvinvointia. Ilmoitus tuli kilpailijan kannalta kiusalliseen aikaan.

TikTok aikoo jatkossa tukea paremmin itsetuhoisista ajatuksista ja syömishäiriöistä kärsiviä käyttäjiään, jotka kertovat kokemuksistaan palvelussa. Tarkoituksena on, että käyttäjät voivat edelleen jakaa huoliaan ja lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista, mutta että se tehdään turvallisesti.

Apuvoimikseen TikTok on saanut mielenterveysjärjestöjä eri puolilta maailmaa. Järjestöt ovat kehittäneet uudet hyvinvointiohjeet, jotka ovat luettavissa sovelluksen turvaoppaasta. Ohjeiden on tarkoitus auttaa mielenterveysongelmista kärsiviä.

Esimerkiksi itsemurhasta kirjoittaessa sovellus tulee tarjoamaan tietoa paikallisista toimijoista, jotka hoitavat mielenterveysongelmia. Itsemurha-aiheisia videoita hakiessa sovellus tarjoaa ensisijaisesti tukevaa ja opettavaa sisältöä potentiaalisesti vaarallisten videoiden sijaan, uutiskanava CNN kertoo.

Aiemmin tänä vuonna TikTok esitteli uusia ominaisuuksia, joiden tarkoitus on tukea syömishäiriöistä kärsiviä tai toipuvia käyttäjiä. Videosovellusta on kritisoitu siitä, että sieltä löytyy syömishäiriöiseen käytökseen kannustavaa sisältöä.

Lisäksi TikTok on ottanut jo aiemmin käyttöön varoitusilmoitukset arkaluontoisten tai potentiaalisesti järkyttävien videoiden yhteyteen.

Sisältöä ei tule sensuroida

Psykologi Mike C. Parent sanoo CNN:lle, että idea on hyvä. Sisällön sensurointi ei ole järkevää, sillä mielenterveysongelmista on tärkeää puhua eikä vaieta. Sosiaalinen media on monelle nuorelle ympäristö, jossa he oppivat mielenterveyshäiriöistä, psykologi John Duffy toteaa CNN:lle.

On kuitenkin tärkeää, että nuoret ohjataan ammattiavun piiriin eikä ongelmia ryhdytä diagnosoimaan ja hoitamaan omatoimisesti. Ammattilaisten pakeille ohjaamisen pitäisi tapahtua mahdollisimman yksinkertaisesti ja mahdollisimman vähillä klikkauksilla.

Suomessa keskusteluapua saa useista valtakunnallisten järjestöjen palvelevista puhelimista.

Valtakunnallinen kriisipuhelin 09 2525 0111 päivystää ympäri vuorokauden joka päivä.

Lasten ja nuorten puhelin 116 111 on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Siihen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.

Syömishäiriötä sairastaville ja läheisille tarkoitettu Syömishäiriöliiton tukipuhelin 02 251 9207 päivystää maanantaisin klo 9.00–15.00.

Syömishäiriöliiton SYLI-chat on auki keskiviikkoisin klo 18–19.30 ja perjantaisin klo 14–15.30

Lähteet: THL, SYLI

Kiusallinen ajankohta kilpailijalle

TikTokin veto tulee toisen sosiaalisen median jätin Facebookin kannalta varsin kiusalliseen aikaan. Amerikkalaislehti Wall Street Journal kertoi samana päivänä, että Facebookin sisäisistä asiakirjoista selviää, että yhtiö tietää omistamansa Instagramin olevan myrkkyä teinityttöjen mielenterveydelle.

Facebookin sisäisestä tutkimuksesta selviää, että lähes kolmannes teinitytöistä kokee Instagramin pahentavan entisestään huonoa oloa omasta kehosta ja että sovelluksessa tapahtuva vertailu voi muuttaa nuorten naisten omakuvaa. Lisäksi osa syyttää sovellusta itsetuhoisista ajatuksistaan, Health-sivusto kertoo.

Myös tutkimuksista on saatu viitteitä siitä, että kuviin painottuvien somepalveluiden käytöllä on vahva yhteys häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen. Ongelmallinen somekäyttäytyminen voi kuitenkin myös olla seurausta syömishäiriöstä eikä toisin päin.

Sosiaalisessa mediassa jaetut kiillotetut kuvat voivat saada ihmisen myös tuntemaan oman elämänsä huonommaksi, etenkin jos mieli on ennestään matalalla.

Instagram on ilmoittanut ryhtyvänsä tutkimuksensa perusteella toimiin edistääkseen käyttäjiensä henkistä hyvinvointia.

Kertooko läheinen itsemurha-ajatuksistaan? Toimi näin 2:02
Videolla kerrotaan, miten toimia, jos läheinen kertoo itsemurha-ajatuksistaan.

Lue myös:

    Uusimmat