TikTok-ilmiö sai hammaslääkärit älähtämään – älä koskaan viilaa hampaitasi: "Teet peruuttamatonta vahinkoa"

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Hammaslääkärikäynti on usein ahdistava kokemus. Osasyy lienee se, ettei monelle ei ole koskaan selitetty sitä, mitä hammaslääkäri milläkin välineellään tekee ja miksi. Videolla erikoishammaslääkäri Timo listaa hammaslääkärien yleisimmät työvälineet.

Netti-ilmiö, jossa omia etuhampaita käsitellään kynsiviilalla, huolestuttaa hammaslääkäreitä. Hampaiden viilaaminen itse ei ole missään tilanteessa hyvä idea.

Kaikki internetissä ei ole totta, eikä jokaista temppua kannata yrittää. Hammaslääkärit ovat huolissaan TikTok-ilmiöstä, jossa osanottajat vaikuttaisivat viilaavan hampaitaan, kertoo Insider.

Hampaat eivät koskaan kasva takaisin

Teksasilainen hammaslääkäri Chad Evans sai tietää ilmiöstä, kun kollega esitteli TikTok-videopalvelusta klippejä, joilla ihmiset viilaavat hampaitaan kynsiviiloilla. Tarkoituksena on ilmeisesti saada tasainen hammasrivistö.

– Tämä ei ole sama asia kuin kynsien viilaaminen. Jos viilaat kynnet tänään, ne kasvavat huomenna takaisin. Hampaat ovat pysyvät, Evans muistuttaa.

Hampaita ei tule koskaan viilata

Evansin lisäksi myös muut lääkärit ovat älähtäneet ilmiöstä.

– Näen joka päivä ihmisiä, jotka katuvat sitä, että yrittivät oikaista hampaidensa kanssa. Saat vain yhdet hampata! Et tajua, miten tärkeät ne ovat, ennen kuin ne ovat poissa, ja silloin toivot, että olisit tehnyt kaikkesi pitääksesi huolta niistä, Benjamin Winters kommentoi Buzzfeedille.

Wintersin mukaan hampaiden viilaaminen itse ei ole missään tilanteessa hyvä idea, vaikka se vaikuttaisi somen perusteella nopealta ja helpolta.

Lääkäri Mackie varoittaa ilmiöstä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Lääkäri Winters varoittaa ilmiöstä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Hammas voi kuolla viilaamisen vuoksi

Hampaiden kiille ei kasva takaisin, jos sen viilaa pois. Seurauksena voi olla jopa hampaan menettäminen.

Viilaaminen voi aiheuttaa vaikeita kipuja, ja hammas voi myös lopulta kuolla viilauksen vuoksi, sillä kiille suojaa hammasta.

– Kun poistat hampaan rakenteita etkä tiedä, mitä olet tekemässä, teet peruuttamatonta vahinkoa ja tuhoat hampaitasi, lääkäri Evans korostaa.

Viiaaminen aiheuttaa vakavia ongelmia

Evans kertoo vastaanotollaan hoitaneensa nuorta naista, jonka hammas oli lohjennut. Nainen oli viilannut hammasta itse, jotta se olisi saman mittainen kuin muut.

– Pohjimmiltaan hän lyhentää hampaidensa elinaikaa. Nyt ne ovat vaarassa, ja on vain ajan kysymys, ennen kuin vakavia ongelmia alkaa ilmetä, hän kuvaa.

Viilausvideon TikTokissa jakanut Mia Dio tosin kertoi myöhemmin paitsi päätyneensä teollaan mediaan, myös saaneensa sponsoriksi hammaslääkärin. Tarina ei kerro, mikä oli naisen motivaatio viilausvideon julkaisun takana.

Lue myös:

    Uusimmat