Tiina kärsi narsistimiehestä 25 vuotta: Näin mies kiristi ja kieroili

Tiina* oli naimisissa narsistin kanssa lähes 25 vuotta. Vaikka erosta on kulunut monta vuotta, narsistimies kummittelee yhä Tiinan elämässä.

Tiina eli narsistin kanssa lähes 25 vuotta. Sittemmin he ovat eronneet. Tiina ymmärsi vasta eroprosessin aikana, että miehen narsistiset piirteet ovat olleet näkyvissä jo avioliiton alkuaikana.

– Tutustuin narsismiin vasta työpaikkaani liittyvien asioiden takia ja ymmärsin, että mieheni on juuri sellainen, Tiina sanoo.

Tiina kertoo, että hänen miehensä oli vaikea ja väkivaltainen ihminen. Hän saattoi saada raivonpuuskia ilman mitään syytä. Hän saattoi myös kohdella Tiinaa kylmästi ja tylysti.

Mikään inhimillinen keino ei toiminut häneen. Joskus Tiinasta tuntui, että mies on valmis tekemään mitä tahansa.

– Fyysinen väkivalta loppui, kun uhkasin miestäni erolla, hän kertoo.

Mies syytti Tiinaa

Tiina yritti pohtia, mistä miehen kylmyys ja impulsiivisuus johtuivat. Jossain vaiheessa hän kuitenkin tajusi käytöksen olevan niin irrationaalista, ettei siihen pystynyt vaikuttamaan.

– Riitatilanteessa saatoin sanoa hänelle, että hän on hullu ja tarvitsee hoitoa. Mutta eihän se mitään auttanut, Tiina toteaa.

Mies syytti kaikesta Tiinaa. Hän ei tuntunut näkevän omassa toiminnassaan mitään väärää.

Tiina on jälkeenpäin pohtinut, miksi hän salli niin pitkään miehen käytöksen. Hän ei vain löytänyt keinoja irrottautua suhteesta.

– Mielessäni kyllä protestoin, mutta silti en lähtenyt siitä. Mietin, miten pärjään taloudellisesti, Tiina pohtii.

Erossa mukana kiristystä

Tiinaa myöntää miettineensä eroa jo ennen pariskunnan lapsen syntymää. Mutta kun hän ilmaisi aikeensa miehelleen, tämä muutti tapojaan miellyttävimmiksi.

Lopullinen ero koitti viisi vuotta sitten keväällä, kun Tiinaa kohtasi toisen miehen. Se ei ollut varsinainen syy lähteä, mutta toimi kimmokkeena ja rohkaisuna.

– Rakastuin toiseen mieheen, ja ilman sitä en olisi lähtenyt, Tiina toteaa.

Tiina tiesi jo ennakolta, että erosta tulisi vaikea. Siitä tuli kuitenkin paljon kauheampi kuin hän oli kuvitellut.

Parilla oli yhteinen lapsi ja omakotitalo. Aluksi Tiina muutti lapsen kanssa toiseen asuntoon, eikä asioista sovittu tarkasti. Vasta syksyllä mies alkoi vaatia, että lapsen pitää asua hänen kanssaan.

Mies alkoi kiristää lapsen avulla omaisuuden jakamisessa. Hän uhkasi, että jos Tiina ei suostu hänen määräämäänsä ositussopimukseen, lapsella ei ole mitään asiaa isänsä luokse. Mies pani vieläpä lapsen kertomaan asiasta.

Tiina suostui sopimukseen.

– Nyt jälkeenpäin ajatellen tein tietysti tyhmästi, mutta silloin se tuntui ainoalta vaihtoehdolta, Tiina pohtii.

Seuraavaksi alkoi taistelu siitä, kumman luona lapsi asuu. Kun asiaa ei saatu muuten sovittua, juttu meni käräjäoikeuteen. Lapsi määrättiin isälle. Tiina valitti päätöksestä, ja juttu vietiin hovioikeuteen. Päätös pysyi samana, ja Tiina on saanut toimia viikonloppuäitinä.

– Lisäksi sain maksettavaksi isot elatusmaksut, jotka rassaavat talouttani. Minulla ei nimittäin ole kovin isot tulot, Tiina harmittelee.

Narsistia ei pysty voittamaan oikeudessa

Nykyään Tiina ei ole edes puheväleissä entiseen mieheensä. He saattavat kohdata esimerkiksi vanhempainillassa, mutta eivät puhu keskenään.

– Narsistia ei pysty mitenkään voittamaan oikeudenkäynnissä. Ei varsinkaan silloin, kun hänellä on hyvä lakimies, Tiina toteaa.

Narsistin kanssa eivät päde normaalit säännöt, ja hän pystyy puhumaan asiat itselleen parhain päin. Kaikki asiat, joilla Tiina yritti perustella hyvää vanhemmuuttaan, käännettiin häntä vastaan.

– Ohjasin Mesen (Messenger-pikaviestiohjelma) kautta tytärtäni läksyjen teossa. Mieheni väitti, että yritän tukea lasta liikaa. Hän itse halusi kannustaa lasta itsenäisyyteen, Tiina kuvailee.

Hän on joutunut oikaisemaan itsestään esitettyjä valheita. Häntä on syytetty myös perusteettomasti huonoksi äidiksi ja alkoholistiksi.

Miehen mustamaalausyritykset kummittelevat yhä Tiinan mielessä. Hän tuntee, että koko hänen ihmisarvonsa ja käsityksensä oikeudenmukaisuudesta on laitettu kyseenalaiseksi. Koko prosessi on ollut äärimmäisen rankka ja siitä toipuminen jatkuu vielä.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com

Juttu on julkaisu alun perin maaliskuussa 2012.

Lue myös:

    Uusimmat